Banja Luka

Kočićev vijenac dobio kotlovnicu

Kočićev vijenac dobio kotlovnicu
Kočićev vijenac dobio kotlovnicu

Oprema za instalaciju prve od dvije periferne kotlovnice, kojima će biti poboljšan sistem snabdijevanja toplotnom energijom, juče je stigla u naselje Kočićev vijenac.

Snaga postavljene kotlovnice je šest megavata, dok se uskoro očekuje isporuka kotlovnice za naselje Starčevica, gdje će biti dva kotla od po šest i četiri megavata, a obje kotlovnice će koristiti drvnu sječku kao energent.

"Opredijelili smo se za revitalizaciju toplotnog sistema grada, a jedna od faza su ove periferne kotlovnice. Po samoj dinamici vidimo da se poštuju svi dogovoreni rokovi iz ugovora. Prva isporuka tehničkog dijela opreme ima snagu šest megavata, što će znatno unaprijediti kvalitet grijanja te će dovesti do velikih ušteda", rekao je Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu.

Istakao je da će do 15. decembra sva postrojenja biti u pogonu i dodao da je drvna sječka već ugovorena te da je izabran dobavljač.

Mićo Milovanović, direktor "Toplane", podsjetio je da će ovo preduzeće ispuniti obećanje i da će do početka grijne sezone biti instalirane obje nove rejonske kotlovnice, na čemu se intenzivno radi.

"Pored postavljanja kotla na Kočićevom vijencu, za nekoliko dana stići će 11 specijalnih tereta i u kontinuitetu će biti montirani ključni dijelovi opreme. Od potpisivanja ugovora za izgradnju kotlova prošlo je malo vremena, a radovi se brzo završavaju, tako da sve teče po planu", rekao je Milovanović.

Dodao je da će instaliranjem novih kotlovnica biti otklonjeni svi problemi u vezi s isporukom toplotne energije u Kočićevom vijencu i na Starčevici.

U izgradnju kotlovnica uloženo je devet milona KM.

Sanacija distributivne mreže po planu

Osim novih kotlovnica, i ostali radovi na sanaciji i rekonstrukciji distributivne mreže odvijaju se u potpunosti u skladu s predviđenom dinamikom, potvrdio je Mićo Milovanović, direktor "Toplane".

"U ovoj vansezoni uradićemo više na rekonstukciji i pripremi distributivne mreže, mnogo više nego svih prethodnih godina. Za zimu ćemo ovaj put biti spremniji nego ikada i mogu da garantujem da će do svakog objekta u gradu stići toplotna energija", rekao je Milovanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije