Banja Luka

Kotlovnica u Kočićevom vijencu u upotrebi od novembra

Kotlovnica u Kočićevom vijencu u upotrebi od novembra
Kotlovnica u Kočićevom vijencu u upotrebi od novembra

BANJALUKA, - Novoizgrađena periferna kotlovnica u naselju Kočićev Vijenac početkom novembra biće spremna da se uključi u sistem grijanja, rekao je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

"Prema procjeni menadžmenta, ali i izvođača, svi radovi bi trebalo da budu završeni najdalje do 5. novembra", rekao je novinarima Gavranović, koji je danas sa saradnicima i direktorom "Toplane" Mićom Milovanovićem posjetio novi dio banjalučke "Toplane", novoizgrađenu perifernu kotlovnicu u naselju Kočićev Vijenac.

On je naglasio da kotlovnica na Kočićevom Vijencu može da grije više od 1.000 stanova na ovom prostoru, što je mnogo veći broj stambenih jedinica nego što je sada u ovom naselju priključeno.

"Ovaj kapacitet će drastično poboljšati kvalitet grijanja postojećih konzumenata u ovom naselju i pružiti mogućnost za uključenje nekih novih objekata koji u ovoj zoni nisu priključeni na gradsku toplanu", rekao je Gavranović. 

On je istakao da su u završnoj fazi i građevinski radovi na izgradnji druge periferne kotlovnice na Starčevici i da su instalirani mašinska oprema i kotlovska postrojenja.

Gavranović je podsjetio da je ukupna investicija na kotlovskim postrojenjima na Starčevici i Kočićevom Vijencu bila oko devet miliona KM.

"`Toplana` je više od 1.200.000 KM utrošila na remont, da bi blagovremeno pripremila cijeli sistem za sezonu grijanja i još oko 2.800.000 KM na revitalizaciju vrelovodne mreže, koja jeste najlošija karika u `Toplani`, gdje se stvaraju veliki gubici", naveo je Gavranović.

On je rekao da će u narednoj godini aktivnosti grada biti usmjerene na sanaciju što većeg dijela vrelovodne mreže, te da se razmišlja i o mogućnostima izgradnje periferne kotlovnice u gradskoj zoni na dijelovima prema naselju Lazarevo ili prema Paprikovcu i Petrićevcu.

Direktor "Toplane" Mićo Milovanović rekao je da će periferna kotlovnica na Kočićevom Vijencu 17. novembra izvršiti hladnu probu mašinske opreme pod pritiskom.

"Nakon hladne probe mogli bismo čak odmah početi sa proizvodnjom i isporukom toplotne energije, ali uz ručno upravljanje", rekao je Milovanović. 

On je dodao da je preostalo još montiranje automatske opreme i elektronike, da bi se moglo automatski upravljati.

"Ovo je jedina toplana u Srpskoj koja će biti potpuno automatizovana, odnosno radiće potpuno samostalno bez ijednog čovejka. Ne postoji toplana u Srpskoj, niti u BiH koja se može porediti sa ovom", naglasio je Milovanović.

On je rekao da će periferne kotolovnice kao energent koristiti drvnu sječku, te da "Toplana" raspolaže sa dovoljnom količinom pripremljenog energenta i sirovine za proizvodnju drvne sječke.

On je dodao i da "Toplana" koristi mazut sa sadržajem sumpora do tri odsto čija je upotreba dozvoljena u Republici Srpskoj, odnosno BiH.

Milovanović je napomenuo da formalna sezona grijanja počinje 15. oktobra, ali da je "Toplana" grijala nekoliko dana početkom oktobra, jer je jutarnja temperatura bile niža od 14 stepeni, kada "Toplana" mora grijati i od 1. oktobra.

"Kada je vanjska temperatura 14 stepeni i više, ako je to u formalnom periodu sezone grijanja, toplotna energija se ne isporučuje. Mi se ne pridržavamo slijepo tog normativa i nastojimo da zbog toga nikada ne trpe naši potrošači", naglasio je Milovanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije