Banja Luka

Ne čiste dimnjake i po pet godina

Ne čiste dimnjake i po pet godina
Ne čiste dimnjake i po pet godina

BANJALUKA - Iako je čišćenje dimnjaka obavezno, mnogi građani ga iz različitih razloga izbjegavaju, čime su njihovi domovi nerijetko ugroženi.

Dimnjačar Zvonko Kovačević kazao nam je da je u odnosu na prošlu godinu sezona čišćenja dimnjaka počela već sad, ali da je i dalje mali broj onih koji redovno čiste svoje dimnjake.

"Ljudi su već počeli zvati, što bi trebalo da bude i inače, ali imali smo slučajeva gdje su dimnjaci čišćeni jednom u pet godina, a trebalo bi da se čiste barem jednom u toku godine", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, cijena usluge dimnjačara kreće se oko 20 maraka i istakao je da to i nije velika cifra kada se uzme u obzir da se na taj način sprečava rizik od požara i mnogo veće štete.

"Ako peći i šporeti ne griju dobro, a vatra ne gori kako treba, to je jedan od prvih znakova da su se nakupili smola i čađ, i tada je dimnjak spreman za čišćenje", ističe on.

Milenko Šajić, portparol Gradske uprave, kazao je za "Nezavisne" da je od početka godine Komunalna policija izvršila 68 kontrola, a u prošloj godini su izvršili 260 nadzora nad Odlukom o dimnjačarskoj djelatnosti. "Vlasnici i korisnici objekata prilikom vršenja nadzora budu upozoreni na obavezu čišćenja dimnjaka, nakon čega dostavljaju potvrdu o izvršenom čišćenju dimnjaka i dimovodnih kanala", rekao je on.

Istakao je da su svim slučajevima naložene mjere izvršene, tako da nije bilo izdavanja prekršajnih naloga.

"Propisane kazne prema Odluci o dimnjačarskoj djelatnosti za pravna lica iznose od 500 do 7.000 KM, za odgovorna lica iznose od 200 do 1.800 KM, za samostalnog privrednika od 200 do 1.000 KM, a za fizičko lice od 100 do 600 KM", naglasio je Šajić.

Inače, kako smo ranije pisali, nakon čišćenja dimnjaka davalac usluge obavezan je da korisniku izda potvrdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije