Banja Luka

Nepropisno parkiranje i kazne pune gradsku kasu

Nepropisno parkiranje i kazne pune gradsku kasu
Nepropisno parkiranje i kazne pune gradsku kasu

BANJALUKA - Kažnjavanjem za nepropisno parkiranje i zbog ostavljanja automobila na nedozvoljenim mjestima u gradsku kasu se ove godine slilo 101.980 maraka.

U Gradskoj upravi potvrdili su da je za osam mjeseci blokirano 3.397 vozila.

Iz Odsjeka za parking i garaže kažu da su specijalna vozila "pauk" imala intervenciju na 1.608 automobila, a ostvareni prihod od premještanja nepropisno parkiranih vozila za osam mjeseci iznosio je 83.570,00 KM.

"Kazna za blokiranje vozila za one koji ne plate parking kartu iznosi 30 KM, a za one koji parkiraju na mjesto namijenjeno invalidima bez pristupne karte ili na rezervisano mjesto (PR) kazna je 40 KM", pojasnili su u Odsjeku.

Dodali su da premještanje vozila "paukom" do dva kilometra udaljenosti košta 40 KM, od dva do deset kilometara 60 maraka, dok odvoženje automobila preko deset kilometara košta 90 KM.

Grad trenutno pod naplatom ima 4.700 parking mjesta i  u ovoj godini planirano je uvođenje naplate u Ulici Miše Stupara gdje je obilježeno 70 parking mjesta. 

Vozači kažu da ih ne iznenađuje veliki broj kazni za nepropisno parkiranje, jer smatraju da grad nema dovoljno parking prostora.

"Na ulicama je sve više automobila i treba naći neko trajno rješenje kao što je etažna garaža. Postavljanje etažnih garaža omogućilo bi parkiranje većeg broja vozila", rekao je Miloš Savić  iz naselja  Borik.

Osim toga, građani smatraju da ima i vozača koji se pri parkiranju, kao i u vožnji, ponašaju bahato, pa ponekad i namjerno ostavljaju vozilo na nedozvoljenom mjestu misleći da će izbjeći kaznu.

Aleksa Bojić  iz naselja Paprikovac kaže da je problem s nedostatkom parking prostora i saobraćajnih gužvi potrebno što prije riješiti.

"Iako bahatosti ima, problem parking mjesta je uvijek aktuelan, međutim,  vozači su  primorani da parkiraju i u drugim naseljima ili gdje god da nađu slobodno mjesto da ne bi plaćali kazne",  kaže Bojić.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije