Banja Luka

Nova odluka kablovskoj infrastrukturi donosi veće prihode

Nova odluka kablovskoj infrastrukturi donosi veće prihode
Nova odluka kablovskoj infrastrukturi donosi veće prihode

BANJALUKA - Prijedlogom odluke o visini naknade za korišćenje zemljišta za postavljanje kablovske komunikacije bio bi uređen način postavljanja kablovske kanalizacije ubuduće i doveo bi do ostvarenja prihoda.

Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić na sjednici Skupštine grada i dodao da se njime propisuju trase, cijena i procedura kome se podnosi zahtjev za postavljanje.

"Ovim se ne vrši ništa retroaktivno u odnosu na postojeću kablovsku kanalizaciju, te će Skupština morati donijeti posebnu odluku kojom će odrediti naknadu za postavljenu postojeću kanalizaciju", pojasnio je on.

Radojičić je rekao da se ova odluka donosi da bi zamijenila postojeću iz 2015. godine, koja, kako je istakao, nije provodiva.

"Grad po tom osnovu nije naplatio ni marku prihoda dosad, iako neke druge lokalne zajednice uredno naplaćuju od kablovskih operatera određene nakande za postavljenu kablovsku kanalizaciju", rekao je Radojičić.

Naglasio je da u oblasti o kablovskim operaterima dosta toga nije uređeno i pojasnio da se ovom odlukom predviđa da se po dužnom metru postavljanja nove kablovske kanalizacije treba naplaćivati 0,10 KM.

"To je cijena koja već postoji i funkcioniše u Bijeljini. Nismo ni na koji način htjeli građane opterećivati nečim ni većim ni manjim, već smo uzeli nešto što funkcioniše u drugoj lokalnoj zajednici", rekao je Radojičić.

Međutim, kako je dodao, većina, ili gotovo sva kablovska kanalizacija je u procesu legalizacije, tako da, dok se ne zavši taj proces, grad ne može naplaćivati naknadu operaterima po dužnom metru.

"Do tada možemo samo odrediti paušalnu cijenu, koja će biti predložena narednom odlukom, ako ova odluka bude prihvaćena", kazao je Radojičić.

O ovoj tački je bilo dosta polemike, a Zoran Talić, nezavisni odbornik, tražio je da se sa dnevnog reda povuku dvije tačke. Jedna od njih je i tačka o ovoj odluci, jer, kako smatra, treba je dosta doraditi, pošto reguliše samo jednu problematiku. Ocijenio je da prijedlog te odluke reguliše samo izgradnju nove kablovske kanalizacije, ali ne rješava pitanje one nelegalno izgrađene.

"I ako bude realizovana nova odluka, sredstva koja se budu prikupljala biće mala. S druge strane, iako bi prihod od naknada za nelegalno izgrađenu kanalizaciju bio mnogo veći, ta sredstva se ne prikupljaju", rekao je Talić.

Odbornici su raspravljali i o inicijativi za izmjenu dijela Regulacionog plana stambenog naselja, za koje su Komisija za prostorno uređenje i gradonačelnik dali negativno mišljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije