Banja Luka

Nova vozila za vatrogasce

Nova vozila za vatrogasce
Nova vozila za vatrogasce

Tehnička opremljenost Vatrogasne brigade Banjaluka biće podignuta na veći nivo s obzirom na to da grad nabavlja tri nova vozila.

Oglas o javnoj nabavci putem otvorenog postupka raspisan je početkom januara, a trajanje ugovora je najduže 180 dana.

Predviđena je nabavka jednog malog navalnog vatrogasnog vozila, čija je procijenjena vrijednost, prema ugovoru, 250.000 KM, bez PDV-a, i dva vatrogasna vozila za šumske požare u vrijednosti od 500.000 KM, takođe bez PDV-a.

U Vatrogasnoj jedinici ističu da nemaju ovakva vozila i da su im, stoga, prijeko potrebna.

"Do sada u Vatrogasnoj jedinici nismo imali takvih vozila. Malo navalno vozilo će nam puno pomoći u uskim ulicama u gradu jer ima dosta parkiranih vozila, dosta uskih i nepristupačnih ulica, a to vozilo je manjeg gabarita. Što se tiče šumskih vozila, to su takođe vozila manjeg gabarita, a dobra su za nepristupačne terene jer na šumske požare otpada 30 odsto od svih naših intervencija", pojasnio je Miroslav Malinić, komandir čete u Vatrogasnoj brigadi grada.

Dodao je da im je ova nabavka značajna i jer će omogućiti da ljudstvo, sredstva za gašenje i opremu dopreme što bliže požaru.

Najviše intervencija vatrogasci su prošle godine imali u područjima zahvaćenim poplavama, dok se godinu ranije vatrogasna sirena najčešće mogla čuti zbog vatrene stihije u šumskim područjima.

"Prošle godine smo najviše intervenisali u Kumsalama i Dervišima zbog poplava, a pretprošle godine to su bili šumski požari u martu u MZ Potkozarje, Šimići, Bistrica i na Manjači", kazao je Malinić.

Kontinuitet

Vatrogasna jedinica raspolaže sa 28 vozila za gašenje požara, a angažuje oko 100 profesionalnih vatrogasaca. Prošle godine nabavljena je vatrogasna cisterna, dio intervencijske opreme za vatrogasce, te otvoren novi vatrogasni dom u naselju Derviši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije