Banja Luka

Nude spas za životinje na ulici

Nude spas za životinje na ulici
Nude spas za životinje na ulici

BANJALUKA - Udruženje za zaštitu životinja "Kerber" spremilo je niz projekata u oblasti dobrobiti i zaštite životinja, u čiju realizaciju kreću krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca.

Kako su naveli iz Udruženja, zvaničan zahtjev za pomoć u realizaciji projekata je u izradi te će nadležnima biti dostavljen u toku januara.

"Strategijom je predviđeno da se napušteni psi i mačke nakon sterilizacije, čipovanja, vakcinacije protiv bjesnila i čišćenja od parazita vraćaju na staništa na kojima su uhvaćeni, nakon čega brigu o njima preuzimaju građani, kao i da se u prihvatilištima zadržavaju samo stare i slabe životinje čiji opstanak na ulici je ugrožen, te psi koji su ujeli ljude", kazao je Goran Milojević, predsjednik Udruženja.

Trajno rješenje problema

On je dodao da će od grada tražiti finansijsku pomoć i veća ovlaštenja u budućem radu.

"Psi i mačke koji su prošli program sterilizacije, čipovanja i vakcinacije vraćaju se na svoja staništa, gdje čuvaju teritoriju od dolaska novih nesterilisanih jedinki. Dosadašnja strategija kontrole koju grad provodi nije se pokazala efikasnom. Mi im nudimo rješenje, samo treba da ga prihvate na zadovoljstvo svih", priča Milojević.

On ističe da u idealnim uslovima, kada država sprovodi mjere kontrole vlasnika pasa i mačaka, odnosno kontrola čipovanja i registracije kućnih ljubimaca, obezbjeđivanje besplatnih sterilizacija, kontrola odgajivačnica te sprovođenje kaznenih odredaba i edukaciju građana, dolazi do naglog opadanja brojnosti napuštenih životinja i trajnog rješenja problema.

"Neodgovorni vlasnici su osnovni i ujedno najveći uzrok problema pasa na ulicama, zbog toga smo odlučili da drugi dio projekta bude edukacija o dobrobiti životinja. Krenućemo sa radom sa najmlađom populacijom, to jest djecom predškolskog uzrasta i prvih razreda u osnovnim školama. Već smo dogovorili sa direktorima nekoliko osnovnih škola i vrtića u gradu da naši volonteri dođu na čas zajedno sa nekom kucom ili macom koji su kod nas u Udruženju i održe predavanje mališanima. Sigurni smo da je edukacija najmlađih veliki dio rješenja problema", rekao je Milojević.

Humanitarno veče

Iz Udruženja navode da su trenutno u pregovorima sa banjalučkim muzičarima i drugim medijskim ličnostima koje bi nastupale na humanitarnoj večeri koju organizuju.

"U planu je održavanje humanitarnog koncerta i prikupljanje sredstava za rad i realizaciju projekata na kojima radimo. Trenutno smo u pregovorima sa više pjevača koji će izgleda pristati da se odazovu našem pozivu, što se tiče lokacije to još tražimo, pa ako ima neko ko bi nam obezbijedio neki prostor za to jedno veče, neka se javi nekome od članova ili na našu Facebook ili internet stranicu", poručio je Milojević.

Azil u lošem stanju

Žana Pupovac, sekretar Udruženja za zaštitu životinja "Kerber", rekla je da je stanje u banjalučkom azilu izuzetno loše, te da se nešto mora promijeniti.

"Stanje u azilu u Ramićima je veoma loše, čitav prostor je neuslovan, na malom prostoru od nekoliko stotina kvadrata se nalazi i do stotinu pasa, prostor u kojem životinje borave je prepun izmeta, svi psi su zajedno, od kučića pa preko agresivnih pasa do starih i iznemoglih, što je apsolutno nenormalno", pojasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije