Banja Luka

O komunalnoj naknadi u Banjaluci i pristiglim opomenama

O komunalnoj naknadi u Banjaluci i pristiglim opomenama
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | O komunalnoj naknadi u Banjaluci i pristiglim opomenama

BANJALUKA - Tokom prošle sedmice mnogi Banjalučani su od Gradske uprave dobili opomene pred tužbu zbog neplaćanja komunalne naknade, ali ove opomene ne sadrže precizan period u kojem je dug nastao, odnosno iz njih se ne može zaključiti na koji period se odnose.

 Zbog ovoga su građani ostali zbunjeni te traže odgovore na ova pitanja, pa smo odlučili kontaktirati advokata Vladimir Dragičević, koji pojašnjava novonastalu situaciju. U razgovoru za "Nezavisne", Dragičević je odgovorio na nekoliko najbitnih pitanja i to:

Šta je komunalna naknada i da li je obavezna?

Zakonom o komunalnim djelatnostima propisano je da obavezu plaćanja komunalne naknade za korišćenje objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje propisuje skupština jedinice lokalne samouprave. Tom odlukom određuju se osnovi i mjerila kojima se utvrđuje visina naknade zavisno od stepena opremljenosti naselja komunalnim objektima i uređajima zajedničke komunalne potrošnje i kvaliteta i standarda komunalnih proizvoda i usluga. 

Komunalna naknada određuje se prema metru kvadratnom korisne površine za stambeni, poslovni i pomoćni prostor i objekte društvenog standarda. Obveznici ove naknade su su vlasnici stambenog, poslovnog ili drugog prostora, nosioci stanarskog prava, zakupci stambenog, poslovnog ili drugog prostora, odnosno fizička i pravna lica koja su korisnici objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje. Visina naknade utvrđuje se rješenjem organa jedinice lokalne samouprave nadležnog za komunalne poslove. Na nivou Banjaluke ova obaveza, visina, obračuni rokovi plaćanja komunalne naknade propisana je Odlukom o komunalnoj naknadi grada Banjaluka. 

Dakle, prema Dragičevićevim riječima, svi vlasnici stambenih objekata dužni su plaćati komunalnu naknadu u skladu sa Odlukom grada.

Šta građani mogu učiniti povodom primljenih opomena ?

Zakonom o obligacionim odnosima propisano je da povremena potraživanja koja dospijevaju godišnje ili u kraćim vremenskim razmacima zastarijevaju za tri godine od dospjelosti svakog pojedinog davanja. Plaćanje komunalne naknade spada u povremena potraživanja i zastarijeva za tri godine. Dakle, preporuka je izjaviti prigovor zastarjelosti na dio duga koji je stariji od tri godine. Shodno tome, naknadu koja nije zastarjela, grad može osnovano potraživati u sudskom postupku, ukoliko ne bude dobrovoljno plaćena.

Kako građani mogu uplatiti dug?

Uz opomene je priložena uplatnica, a uplata se može izvršiti popunjavanjem iste.

"Posebno napominjem da je jako bitno precizno naznačiti koji dug se plaća, za koju godinu. Ukoliko nije precizno naznačeno koji dug se plaća, biće naplaćen najstariji dug, koji je već zastario u većini slučajeva. Dakle, precizno treba navesti da se vrši uplata za isključivo posljednje tri godine", pojašnjava Dragičević.

Oglasio se i Kresojević

Inače, svi građani koji imaju nedoumice u vezi sa nedavno pristiglim računima za komunalnu naknadu, mogu da se direktno obrate gradskom menadžeru, Bojanu Kresojeviću. Za termin razgovora sa gradskim menadžerom mogu pozvati broj telefona: 051/244-426, od sutra, 10. aprila od 11 časova.

Naime, ovih dana Zavod za izgradnju Banjaluka je uz račun za komunalnu naknadu za 2024. godinu dostavio i informaciju o stanju obaveza pojedinačnih obveznika komunalne naknade sa 31. decembrom 2023. godine. 

"Ono što je najvažnije reći jeste da nijedan građanin, fizičko lice, neće biti tuženo kada su u pitanju obaveze za komunalnu naknadu", ističe Kresojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije