Banja Luka

Oaza za djecu s posebnim potrebama

Oaza za djecu s posebnim potrebama
Oaza za djecu s posebnim potrebama

Soba za pružanje usluga senzorne integracije za djecu s posebnim potrebama, a u okviru defektološkog tretmana, opremljena je u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Banjaluka.

Ovaj prvi opremljeni kabinet za senzornu integraciju na primarnom nivou zdravstvene zaštite u RS, a u okviru kompletnog psihijatrijskog tima za djecu i mlade, jedinog takvog na teritoriji BiH, pokrenut je zahvaljujući finansijskoj pomoći gradonačelnika Slobodana Gavranovića.

"Kabinet je uređen tako da podstiče djecu na kretanje, igru i adekvatnu obradu informacija iz okoline. Dijete uči kako dobro organizovati svoju percepciju i njihovu adekvatnu percepciju iz okoline, ponašanje i igru, a kasnije i školske aktivnosti", rekla je Tamara Balaban, načelnica Centra za mentalno zdravlje.

Uključivanjem djece u tretman senzorne integracije ubrzava se, poboljšava i olakšava proces organizovanja njihove percepcije, ponašanja, igre, a kasnije školskih aktivnosti djece, pa je zbog toga tretman od izuzetnog značaja za bolji razvoj djeteta.

"U tretman senzorne integracije uključuju se djeca s posebnim potrebama uzrasta od tri do sedam godina, a prvi dolazak u Centar za zaštitu mentalnog zdravlja ostvaruje se upućivanjem nadležnog pedijatra, porodičnog doktora na uputnicu ili inicijativu roditelja", kazala je Balabanova.

Dodaje da je za kratko vrijeme od kada je senzorna soba u funkciji primjetan ubrzan napredak djece. Trenutno na tretman u senzornu sobu jednom sedmično dolazi 35 djece, ali će sigurno zbog potreba zaprimiti bar još toliko djece.

Željka Perišić, kordinator Udruženja "Svjetlice" iz Banjaluke, istakla je značaj otvaranja takve jedne sobe u gradu, pogotovo kada se pogleda broj djece kojoj je potrebna ta vrsta terapije.

"I moje djete konkretno odlazi na terapije u senzornu sobu i mogu vam reći da se vidi veliki napredak, samim tim i roditelji više uživaju u životu kada vide da im dijete napreduje", navela je ona.

Dodaje da je potrebno još više takvih prostorija, da bi djeca mogla imati što više tretmana.

"Takva vrsta terapija je u svijetu potpuno normalna i primjenjuje se svakodnevno, drago mi je da se i kod nas shvatio značaj istih i da se radi na poboljšavanju uslova za djecu", kaže Perišićeva.

Razvoj senzornih soba počeo je sedamdesetih godina 20. vijeka u Holandiji. Prvobitno su osmišljene sa ciljem da omoguće stimulaciju čula, pruže osobama s posebnim potrebama mir i pomognu im da bolje upoznaju svoje okruženje i stimuluse koji iz njega dolaze.

Indikacije za uključivanje

- intelektualni deficiti

- motorni deficiti

- poremećaji autističnog spektra

- cerebralna paraliza

- distraksija

- disharmonični razvoj

- ADHD

- nespecifični razvojni poremećaji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije