Banja Luka

Obilježavanje Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918.

Obilježavanje Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918.
Foto: N.N. | Obilježavanje Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918.

BANJALUKA - Služenjem parastosa nestalim i poginulim srpskim borcima Prvog svjetskog rata u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja, danas je počelo obilježavanje Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je novinarima da je ovo veliki događaj, koji Srpska obilježava zajedno sa Srbijom.

"Danas proslavljamo ulazak srpske vojske u Banjaluku, koji je bio veliki i maestralan, jer je srpski vojnik nakon 500 godina, probojem Solunskog fronta, došao u Banjaluku", istakao je Savanović, koji je prisustvovao parastosu.

Savanović je poručio da je Republiku Srpsku, koja je verifikovana u Dejtonu, moguće sačuvati i odbraniti u političkom jedinstvu i uz ekonomski razvoj.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Negovan Stanković rekao je novinarima da je srpski narod u toku svoje istorije bio prinuđen da često vodi odbrambene i oslobodilačke ratove, a nikada osvajačke.

"Narod koji ne poštuje svoju istoriju, ne može graditi budućnost kakvu želi", poručio je Stanković prije parastosa.

Parastosu su prisustvovali predsjednik banjalučkog Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine Nebojša Kuštrinović, predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Nakon parastosa predviđena je svečana akademija u Kulturnom centru Banski dvor, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Organizatori obilježavanja ovog događaja su odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Srbije.

U Prvom svjetskom ratu poginulo 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, od kojih 53 odsto muškaraca životne dobi od 25 do 45 godina.

Srpska vojska je za 45 dana pod borbom prešla 500 kilometara i 1. novembra 1918. godine oslobodila Beograd. Tokom novembra srpska vojska je oslobodila i najveći dio teritorije BiH, a 21. novembra, na Aranđelovdan, ušla je u Banjaluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije