Banja Luka

Obilježen "Dan bez automobila"

Obilježen "Dan bez automobila"
Obilježen "Dan bez automobila"

Mnogi građani su na posao danss došli pješke ili biciklima, a saobraćaj u centru grada bio je dva časa zatvoren za sva vozila osim javnog gradskog prevoza, kako bi se na taj način obilježio "Dan bez automobila", kao centralna manifestacija "Evropske sedmice mobilnosti".

Iako im vrijeme nije išlo naruku, mališani su raznim sportskim performansima te dijeljenjem besplatnih karata javnog gradskog prevoza građanima ukazali na potrebu zdravijeg načina života.

Nadležni su pozvali građane da više koriste javni prevoz i alternativne načine transporta i da smanjenom upotrebom automobila čuvaju životnu sredinu, a tim povodom građanima je bio obezbijeđen besplatan gradski prevoz od 11 do 13 časova.

"Banjaluka se priključila mnogim gradovima u obilježavanju 'Evropske sedmice mobilnosti', što ima ekološki, ekonomski i bezbjednosni smisao", rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik.

Istakao je da će grad i ubuduće podržati sve edukativne i ekološke akcije kako bi bila poboljšana bezbjednost saobraćaja.

"U svih 50 gradova i opština RS u kojima Savez ima svoja društva, u saradnji sa lokalnim zajednicama obilježava se ovaj dan, a organizovano je takmičenje od šest do 66 godina u provjeri znanja saobraćajnih propisa i spretnosti vožnje bicikla", rekao je Ranko Babić, generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske.

Manifestaciju su podržali Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez RS i auto-prevoznici gradskog javnog prevoza.

Paralelno sa ovom, realizuje se i aktivnost pod nazivom "Parkiraj pametno, parkiraj propisno!", čiji je cilj eliminisanje nepropisnog parkiranja vozila.

Obilježavanje širom Evrope  

"Evropska sedmica mobilnosti" obilježava se širom Evrope od 16. do 22. septembra, zbog čega su juče mnoge metropole obustavljanjem saobraćaja obilježile manifestaciju "Međunarodni dan bez automobila".

Ovim povodom je i Udruženje građana za promociju urbanog biciklizma "Giro di Sarajevo" opštini Stari grad i ove godine predložilo nove lokacije za postavljanje biciklističkih parkirališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije