Banja Luka

Odbornici u petak o grbu Banjaluke

Odbornici u petak o grbu Banjaluke
Odbornici u petak o grbu Banjaluke

BANJALUKA - Skupština grada Banjaluka trebalo bi da u petak, 3. aprila, raspravlja o novom prijedlogu grba grada.

Razmatranje novog grba biće u okviru rasprave o Prijedlogu zaključka o prihvatanju Nacrta odluke o izmjenama statuta grada Banjaluka, najavljeno je iz Skupštine grada Banjaluka.

Sjednica Skupštine grada trebalo je da bude održana 26. marta, ali je na prijedlog Kluba odbornika SNSD-a, Kluba odbornika DNS-a i odbornika SP-a odgođena.

Razlog za odgađanje je taj što većina odbornika nije mogla da prisustvuje sjednici.

Ustavni sud Republike Srpske je u februaru 2013. godine proglasio neustavnim grb grada Banjaluka, uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo Srba, čime se druga dva konstitutivna naroda dovode u neravnopravan položaj. 

Gradska uprava je u 2014. godini putem dva konkursa bez uspjeha pokušala da utvrdi novi izgled grba. 

Pred odbornicima bi trebalo da se nađu i odluke o visini naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta i utvrđivanju osnovice za obračun rente. 

Na dnevnom redu je i odluka o prosječnim jediničnim cijenama radova komunalne i druge javne infrastrukture i uređenja javnih površina. 

Skupština bi trebalo da raspravlja o programima finansiranja sporta i fizičke kulture, godišnjem kalendaru sportskih manifestacija, sufinansiranju kulturno-umjetničkog amaterizma, izdavačke djelatnosti, te programa i projekata u oblasti kulture, uz godišnji kalendar kulturnih manifestacija za 2015. godinu. 

Pred odbornicima će se naći i program korištenja sredstava od naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe. 

Odbornicima će biti predočena Informacija o realizaciji projekta "Tehnološki biznis park", a dnevnim redom je obuhvaćen i Prijedlog odluke o osnivanju poslovne zone "Ramići". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije