Banja Luka

Odobreno hiljadu dodjela jednokratne novčane pomoći

Odobreno hiljadu dodjela jednokratne novčane pomoći
Odobreno hiljadu dodjela jednokratne novčane pomoći

BANJALUKA-Korisnicima boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata u svrhu ostvarivanja dopunskih prava finansiranih iz budžeta grada, kroz jednokratnu novčanu pomoć, dodijeljen je ukupan iznos od 179.000 KM, saopšteno je iz Asministrativne službe grada Banja Luka.

Prema podacima Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, od početka godine do polovine avgusta - podneseno je 1.297 zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći. Od ovog broja, riješeno je 1.086 zahtjeva, s tim da 86 zahtjeva nije usvojeno. Od 1.000 zahtjeva koji su usvojeni, jednokratna novčana pomoć je dodijeljena za 958 zahtjeva za sufinansiranje troškova liječenja, a dodijeljen je ukupan iznos od 158.800 KM.Zatim za 40 zahtjeva za sufinansiranje troškova sahrane dodijeljen je ukupan iznos od 20.000 KM, i za dva zahtjeva za sufinansiranje troškova nabavke udžbenika dodijeljen je ukupan iznos od 200 KM.

U budžetu grada Banja Luka za 2015. godinu planirano je ukupno 375.000 KM za sufinansiranje troškova liječenja ili troškova sahrane za korisnike boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata sa područja Banje Luke. Iz ovih sredstava predviđeno je i sufinansiranje nabavke udžbenika za učenike/studente - djecu poginulih boraca.

S obzirom na to da uskoro počinje školska 2015/2016. godina, u Odjeljenju su istakli da učenici ili studenti, djeca poginulih boraca, do navršenih 26 godina, koji su na redovnom školovanju, mogu ostvariti jednokratnu novčanu pomoć za nabavku udžbenika u iznosu od 100 KM. Radi ostvarivanja ovog prava, potrebno je popuniti obrazac zahtjeva (koji se nalazi u prostorijama Gradske uprave), i priložiti sljedeću dokumentaciju: uvjerenje o redovnom školovanju u školskoj 2015/2016. godini, fotokopiju tekućeg računa i fotokopiju lične karte ili izvoda iz Matične knjige rođenih. Zahtjev sa navedenom dokumentacijom treba predati u Prijemnu kancelariju Gradske uprave.

Kako su podsjetili iz Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu - Pravilnikom o dodjeli jednokratne novčane pomoći iz budžeta Grada Banja Luka korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata utvrđeni su uslovi, prioriteti, način, visina iznosa, organi i postupak za dodjelu jednokratne novčane pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije