Banja Luka

Oficir, komunista i narodni heroj

Oficir, komunista i narodni heroj
Oficir, komunista i narodni heroj
Jasna Dragojević

Karlo Rudolf Rojc rođen je u Banjaluci, bio je oficir kraljevske ratne mornarice Jugoslavije, te član partizanskog odreda na Starčevici.

Rođen je 16. juna 1915. godine u porodici slovenačkih doseljenika koji su u Bosnu došli nakon austrougarske okupacije.

Učestvovao je u španskom građanskom ratu, te je bio među prvima koji su proglašeni za narodne heroje u Drugom svjetskom ratu.

Jedna ulica u naselju Rosulje nekada je nosila ime po njemu. Kasnije je preimenovana u Ulicu Kralja Petra Drugog.

Bista ovog heroja nalazi u krugu fabrike "Jelšingrad", dok sadašnje Kulturno-umjetničko drušvo "Čajavec" zaljubljenici folklora pamte i pod imenom "Karlo Rojc".

I Osnovna škola "Đura Jakšić" u Šargovcu od 1965. do 1993. godine nosila je ime Karla Rojca.

Porodica Karla Rudolfa Rojca bila je siromašna radnička porodica.

Rano djetinjstvo proveo je na sjevernoj periferiji grada, a završio je osnovnu školu i dva razreda gimnazije, koju je napustio jer nije imao mogućnosti za nastavak školovanja.

Kasnije je s odličnim uspjehom završio marinsko-mašinsku školu, te se obučio za strojara na brodu i bio raspoređen pod "podmornicu smjelih".

Predsjednik SUBNOR-a Banjaluka prisjeća se da je Karlo bio primljen u Komunističku partiju Jugoslavije, ali i da je osuđen na godinu dana zatvorske kazne.

Poslije izlaska iz zatvora istjeran je iz mornarice jer je navodno bio nedostojan da u njoj služi i protjeran je u rodno mjesto.

Rojc se isticao u organizovanju štrajkova, te obezbjeđivanju štrajkača od naleta policije i žandarmerije.

Bio je jedan od najaktivnijih banjalučkih komunista u vrijeme rasula kraljevske jugoslovenske vojske, prikupljao je i sklanjao municiju koju je kasnije slao prvom partizanskom odredu na Starčevici.

"Po izlasku iz zatvora, održana je partijska konferencija za Banjaluku, na kojoj je razmatrana politička situacija. Zaključeno je da Rojc ne može više da ostane u Banjaluci pa je koncem 1941. godine izašao na slobodnu teritoriju i stupio u partizanski odred takozvanog vrbaskog područja", rekao je Rade Đajić, predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Banjaluka.

On je dodao da je Karlo Rojc s još 23 partijska druga branio partizansku bolnicu u Čemernici, te da, kada su ga četničke snage osvojile, nije htio da padne u zarobljeništvo pa je posljednjim metkom izvršio samoubistvo.

Kuća narodnog heroja Karla Rojca je zaštićeni spomenik iz Narodnooslobodilačkog rata.

U toj kući održano je i oblasno partijsko savjetovanje, gdje su se okupili najistaknutiji partijski radnici sa teritorije Bosanske Krajine, a kojim je predsjedavao Đuro Pucar Stari.

Karlo Rojc poginuo je 1942. godine, a za narodnog heroja proglašen je 20. decembra 1951. godine.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Proces regrutacije i selekcije kandidata obavlja kompanija Kolektiv, Agencija Posao.ba.

Najčitanije