Banja Luka

Osam decenija Muzičke škole "Vlado Milošević"

Osam decenija Muzičke škole "Vlado Milošević"
Osam decenija Muzičke škole "Vlado Milošević"

BANJALUKA - Muzička škola "Vlado Milošević" iz Banjaluke, koja ove godine proslavlja 80 godina postojanja i rada, jubilej će obilježiti koncertima u Kulturnom centru "Banski dvor" u periodu od 26. do 29. novembra.

Na konferenciji za novinare povodom ovog jubileja, najavljeno je da će obilježavanje početi sutra u 19.00 časova za kada je planirana promocija jubilarnih izdanja Muzičke škole. 

Predsjednik Školskog odbora Muzičke škole Sanja Čolić Zelić rekla je da će u četvrtak, 27. novembra, u 20.00 časova biti održan jubilarni koncert učenika ove škole i njihovih gostiju - učenika muzičkih škola iz Banjaluke, Gradiške, Prnjavora i Prijedora.

I za petak, 28. novembra, za 20.00 časova planirano je da bude održan koncert učenika Muzičke škole "Vlado Milošević" i njihovih gostiju - učenika muzičkih škola iz Banjaluke, Beograda, Zemuna, Požarevca, Mostara i Trebinja.

Zelićeva je najavila  da će koncert biti održan i u subotu, 29. novembra, u koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom u 20.00 časova, a sve zainteresovane je pozvala da pristvuju ovim muzičkim događajima.

Direktor Muzičke škole Nemanja Savić rekao je da je škola dobila ime po njenom prvom direktoru Vladi Miloševiću, koji je bio i dirigent hora Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo".

Savić je podsjetio da je škola počela da radi zahvajujući ovom pjevačkom društvu, koje je osnovano 1933. godine, odnosno njegovom tadašnjem predsjedniku Dušanu Umićeviću koji je želio da unaprijedi rad društva.

Prema njegovim riječima, ukazom Kraljevine Jugoslavije, odnosno Ministarstva prosvjete Muzička škola je 1934. godine bila verifikovana za rad u osnovnom, ali i u srednjoškolskom muzičkom obrazovanju.

Savić je napomenuo da je rad osnovne muzičke škole obnovljen poslije Drugog svjetskog rata - 1946. godine, rad srednje 1956, a pod istim krovom rade od 1957. godine. 

Muzičku školu "Vlado Milošević" pohađa 912 učenika sa kojima radi stotinu profesora i veliki broj saradnika. Savić je napomenuo da je u proteklih 80 godina u ovoj ustanovi radio impresivan broj stručnih ljudi. 

Član Organizacionog odbora Muzičke škole Nikola Mojović istakao je da se Banjaluka i Republika Srpska, pa i BiH, mogu da ponose ovom ustanovom, te da je Muzička škola "Vlado Milošević" temelj na kojem je nastala Akademija umjetnosti u Banjaluci. 

On je ukazao na značaj ove muzičke škole posebno u vrijeme kada je naš narod u opasnosti da izgubi muzički identitet sa novitetima koji dolaze sa strane u vidu iskvarene muzičke kulture. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije