Banja Luka

Otvoren prvi "Robokids centar" u RS

Otvoren prvi "Robokids centar" u RS
Foto: N.N. | Otvoren prvi "Robokids centar" u RS

BANJALUKA - Prvi "Robokids centar" u RS, u kom će djeca imati mogućnost da se kroz programe koji su globalni i licencirani obrazuju u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, odnosno u STEM disciplinama, otvoren je danas u Jevrejskoj ulici.

Zoran Gajić, osnivač "Robokids centra", rekao je da je ovo vrijedan projekat kojim je grad dobio mjesto gdje će mladi pohađati kurseve i unapređivati znanja iz robotike, programiranja, biohemije, elektronike i drugih naučnih disciplina u skladu sa najnovijim trendovima i svjetski priznatim licencama.

"Sve veća potražnja za tehničkim, a prvenstveno IT kadrovima u regionu ukazuje na potrebu rane promocije STEM-a kod mladih, inspirišući ih da se aktivno uključe u vanškolske aktivnosti", rekao je Gajić.

Dodao je da se predviđa da će među top 50 globalno najtraženijih profesija do 2020. godine biti čak 42 iz nekih STEM oblasti.

Gradonačelnik Igor Radojičić kaže da podržava ovaj projekat i da je zadovoljan što je privatni sektor u ovoj oblasti pretekao javni.

"Za našu djecu važno je da imaju mogućnosti za prostor gdje će moći da se upoznaju na jednom edukativnom i zabavnom nivou, sa nekim modernim dostignućima koja su u svijetu uveliko u primjeni", rekao je Radojičić.

Šestogodišnje učenice Andrea Gajić i Ana Čavić iz Osnovne škole "Ivo Andrić" kažu da im je veoma zanimljivo u "Robokidsu" i drago im je što će imati priliku svašta da nauče.

"Ovdje nam je sve interesantno, a najviše roboti i lego. Pored toga što možemo nešto naučiti, ovdje ćemo se fino i družiti", rekle su djevojčice. 

Tatjana Pavlović, koordinator za nastavu u "Robokidsu", kaže da će svi stariji od sedam godina moći pohađati kurseve iz raznih oblasti, ali posebno kurseve robotike i programiranja za djecu koji su prilagođeni njihovim godinama i mogućnostima, te da se oni kasnije mogu baviti time na višem nivou.

Željka Gajić, saradnik u "Robokidsu", pozvala je sve roditelje da se jave u decembru i januaru na "demo časove" koji će biti besplatni, a cijena kurseva će biti afirmisana u februaru i biće prilagođena našem tržištu i sredini.

Otvaranje Centra podržale su organizacije "Save the Children", USAID i Ambasada Švajcarske u BiH i drugi donatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije