Banja Luka

Pobjeđuju u badmintonu i promovišu ga

Pobjeđuju u badmintonu i promovišu ga
Pobjeđuju u badmintonu i promovišu ga

Željeli su da se oprobaju u nekom sportu koji će biti neobičan na našim prostorima, pa su se tako Ksenija Marinković, Ana Đurašinović, Danijel Savić, Luka Milaković i Sergej Slijepčević, učenici Osnovne škole "Borisav Stanković" iz Banjaluke, odlučili da iz čiste radoznalosti krenu na sekciju badmintona, dok se sada već mogu pohvaliti medaljama na takmičenjima.

Sekcija je počela prije godinu i po dana, a ovi đaci su za to kratko vrijeme savladali dosta zahtjevne tehnike ovog naoko lakog sporta i bili i učesnici mnogih domaćih i regionalnih takmičenja na kojima su osvajali medalje, a među njima traba spomenuti turnire "Serbian Youth Open Novi Sad 2014" i Balkanski šampionat, koji je održan u Karatašu, kod Kladova, ove godine.

Ovi mladi Banjalučni su postali i pravi promoteri ovog sporta na ovim prostorima. Badminton je, za one koji ne znaju, sport koji se igra reketom, a u kojem se susreću ili dva pojedinca ili dva para. Igraju na svojoj strani terena podijeljenog mrežom po sredini. Igrači reketom udaraju badmintonsku lopticu tako da pređe mrežu i padne u suprotnu polovinu terena, a s ciljem da je protivnik ne uspije vratiti. Loptica se smije udariti samo jednom prije nego što se uputi preko mreže. Poen počinje servisom jedne od strana, a završava kad loptica dodirne tlo.

Izazovi igre

"Na prve časove badmintona krenuli smo iz čiste radoznalosti da vidimo uopšte kakav je to sport. Takav vid sportske zabave nismo vidjeli kod nas, uglavnom smo ga gledali rijetko, i to na TV-u, kada su bila prenošena sportska dešavanja sa Olimpijskih igara. Malo ko od nas je znao kako se zove i kako se igra", pričaju ovi učenici.

Uglavnom, oni su smatrali da je u pitanju lakši sport koji od sportiste ne zahtijeva mnogo fizičkog napora, ali su pogriješili.

 Poslije prvih nekoliko treninga uvidjeli su da ovo nije lak sport, već da traži ne samo veliku fizičku spremnost, već i mnogo razmišljanja.

"Na prvim treninzima uvidjeli smo da je ovaj olimpijski sport dosta zanimljiv i drugačiji od svih sportova koje smo trenirali. On nije toliko grub, a od nas koji se bavimo njime traži veliku spremnost, ali se ne igra samo snagom, već traži od nas jednu od možda najvažnijih tehnika, a to je razmišljanje. Cilj igre nije samo da se lagana loptica uspije prebaciti preko mreže, već da se protivnik nadmudri na bilo koji način. Bez razmišljanja nema ni pobjede, svaka pogrešna odluka može dovesti do gubitka poena, a time i izgubljenog meča", objašnjavaju učenici.

Uticaj na druge predmete

Osim što su osvajali mnoge turnire, ovi učenici ističu da im je badminton doprinio i tome da lakše razumiju matematiku, koja takođe zahtijeva veliku pažnju i koncentraciju, i neke druge školske predmete.

Dodaju da, iako se ovaj sport može igrati u dublu, draže im je da igraju u singl konkurenciji, kako ne bi za poraz krivili jedne druge.

Da bi postale još bolje u ovom sportu, Ksenija i Ana odlučile su da se priključe Badminton klubu Banjaluka, i jedino za čim žale jeste što ovaj sport još nije toliko zastupljen kod nas.

"Da je zastupljeniji badminton, imali bismo i više sponzora, a time i još više ostvarenih rezultata", kažu one.

Iako njih dvije poslije završetka osnovnog obrazovanja neće više moći da igraju za školsku reprezentaciju, i dalje će se posvetiti igri u Badminton klubu, a njih će dostojno zamijeniti drugi učenici ove škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije