Banja Luka

Počela kontrola autobusa pred početak školske godine

Počela kontrola autobusa pred početak školske godine
Počela kontrola autobusa pred početak školske godine

Saobraćajna inspekcija je tokom kontrole gradskog i prigradskog prevoza pred početak školske godine za jedan dan poslala četiri autobusa na vanredni tehnički preglem, od kojih su dva bila nesipravna.

Autobuse kontrolišu i policijski službenici MUP-a. I oni su poslali dva autobusa na tehnički pregled, od kojih je jedan neispravan.

"Akciju kontrole autobusa smo počeli u ponedjeljak i nastavićemo je u narednih deset dana. Utvrđeno je da su dva autobusa tehnički neispravna i oni su isključeni iz saobraćaja", potvrdio je danas Vojin Marić, zamjenik načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove u Administrativnoj službi grada.

Prema Marićevim riječima, kontrola je tek počela, te preciznije podatke koliko je neispravnih autobusa mogu saopštiti za desetak dana, kada se završi akcija.

Najčešći kvarovi su inače na kočnicama i svjetlosno-signalnim uređajima, kao i neispravno zatvaranje i otvaranje vrata.

Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije i direktor Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski", nada se da će vlasnici javnog gradskog i prigradskog prevoza koji saobraćaju na području grada obezbijediti adekvatan prevoz za učenike.

"Organi za bezbjednost saobraćaja kontrolišu autobuse kako bi se đaci u predstojećoj školskoj godini vozili bezbjedno", rekao je Mišljenović.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, kazao je da je u dosadašnjim kontrolama pred školsku godinu Inspekcija utvrdila da je čak 65 odsto autobusa neispravno.

"Mi smo tražili da se izvrši kontrola autobusa 15 dana prije početka škoske godine kako bi đaci bezbjedno započeli školovanje", pojasnio je Jaćimović.

 

Alarmantni podaci

Podsjetimo, prema ranijim podacima CJB Banjaluka, u prvih šest mjeseci ove godine, tokom kontrola autobusa, na vanredni tehnički pregled upućeno je 36 vozila, od kojih  je 27 bilo neispravno. U prošloj godini su na tehnički pregled upućena 144 autobusa, od kojih je 89 bilo tehnički neispravno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije