Banja Luka

Počela sanacija OŠ 'Jovan Cvijić': Bolji uslovi za rad i toplije učionice

Počela sanacija OŠ 'Jovan Cvijić': Bolji uslovi za rad i toplije učionice
Foto: N.N. | Počela sanacija OŠ 'Jovan Cvijić': Bolji uslovi za rad i toplije učionice

BANJALUKA - Sanacija Osnovne škole "Jovan Cvijić" počela je danas u okviru Projekta energetske efikasnosti pa će tako na ovom objektu biti urađena izolacija te zamijenjeni stolarija, fasada i oluci.

"Riječ je o projektu koji se realizuje u okviru programa 'Zeleni ekonomski razvoj', koji zajednički finansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i grad Banjaluka", objasnili su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je ukupna vrijednost projekta 200.000 KM, s tim da UNDP i grad izdvajaju po 100.000 KM, a rok za realizaciju je 60 dana.

Mila Čudić-Nikić, direktorica OŠ "Jovan Cvijić", kazala je da je sanacija objekta od izuzetne važnosti za sve učenike koji pohađaju ovu školu.

"Po završetku radova uslovi za izvođenje nastave biće daleko bolji, a učionice toplije i ugodnije za rad", kazala je Čudićeva.

Osnovna škola "Jovan Cvijić" je u posljednjoj akciji Gradske uprave "Biramo najuređenije" proglašena za školu s najljepšim školskim dvorištem.

Sagrađena je 1932. godine, a novi dio podignut je 1967.

Danas ovu školu u naselju Kočićev vijenac pohađa 630 đaka raspoređenih u 28 odjeljenja, a organizovan je i produženi boravak za učenike nižih razreda.

Na području grada obnovljeno je nekoliko zgrada osnovnih škola, koje su postale energetski efikasne, čime štede energiju i smanjuju troškove.

Među školama koje su energetski efikasne na području grada su OŠ "Aleksa Šantić" u naselju Rosulje, OŠ "Dositej Obradović" u Obilićevu i OŠ "Borisav Stanković" u Lazarevu.

Projekat

Projekat "Zeleni ekonomski razvoj" od 2013. godine realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Projekat ima za cilj institucionalizaciju aktivnosti upravljanja energijom unutar zgrada javnog sektora u BiH. Prosječna potrošnja energije u javnim objektima u BiH je tri puta veća od prosjeka Evropske unije, što ih kategorizuje kao u potpunosti energetski neefikasne objekte.

  • 630 učenika
  • 28  odjeljenja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije