Banja Luka

Počupali sadnice jer smetaju kablovima

Počupali sadnice jer smetaju kablovima
Počupali sadnice jer smetaju kablovima

Oko 40 sadnica platana radnici "Elektrokrajine" počupali su danas u Ulici Živojina Mišića u naselju Borik.

Naime, kako su nam potvrdili u ovom preduzeću, biljke su zasađene na kablovsku kanalizaciju koja napaja uži dio grada, a njihovo korijenje može izazvati podizanje kablova.

"Kada je rađena ova saobraćajnica mi smo upozoravali ZIBL, organ koji je grad imenovao kao nadležan, da ne stavljaju sadnice po našoj kablovskoj kanalizaciji, a oni su, uprkos našim pritužbama, njih ipak posadili", kazao je Momo Đukić, rukovodilac radova na održavanju i izgradnji srednjenaponske mreže, dodajući da su se nekoliko puta obraćali Građevinskoj inspekciji, koja, kako navodi, ništa nije učinila po ovom pitanju, nego je upit proslijedila Poljoprivrednoj inspekciji. Tu su im, takođe, potvrdili da ovo pitanje nije u njihovoj, nego u nadležnosti republičkog elektroenergetskog inspektora, od koga su dobili rješenje da uklone sporne sadnice.

U Republičkom inspektoratu "Nezavisnim" su potvrdili da je republički elektroenergetski inspektor u ovom slučaju rješenjem naložio da se ukloni rastinje zasađeno u blizini šahtova.

"Inspekcijskom kontrolom izvršenom kod subjekta 'Elektrokrajina' Banjaluka, na trasi kablovske kanalizacije u Ulici Živojina Mišića, konstatovano je da je zasađeno rastinje koje je od poklopca šahtovske kablovske kanalizacije udaljeno oko 50 cm, što je u suprotnosti sa Zakonom o električnoj energiji", istakla je Dušanka Makivić, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću Inspektorata RS.

Prema njenim riječima, spomenutim zakonom zabranjeno je zasađivanje rastinja na zemljištu iznad, ispod ili na nepropisnoj udaljenosti od elektroenergetskih vodova i postrojenja kojima se može ugroziti sigurnost tih vodova, odnosno postrojenja, ljudskih života i imovine.

Sa druge strane, Milorad Janjetović, direktor "Tamarisa", preduzeća koje je zaduženo za održavanje zelenih površina u gradu, nezadovoljan je postupkom "Elektrokrajine", koji je, kako kaže, neopravdan.

"To je na kraj pameti, ja ne znam otkud, kako, zašto i kome to može smetati! To su ljudi povadili i još zagrnuli, kao da sadnice tu nikad nisu ni postojale. Ako je mreža u pitanju, to treba vidjeti sa gradom, odnosno na koji način su oni zamislili projekat jer je nama dozvoljeno da ovdje sadimo", istakao je Janjetović, dodajući da ne zna gdje su završile sadnice kvalitetnog i skupog platana, koje je, inače, teško nabaviti.

Janjetović navodi da grad vapi za ovim sadnicama, te da su se mogle sačuvati i na jesen zamijeniti za one osušene na Banjalučkom polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije