Banja Luka

Radno vrijeme skratio 1. maj

Radno vrijeme skratio 1. maj
Radno vrijeme skratio 1. maj

BANJALUKA - Tokom obilježavanja Međunarodnog praznika rada, 1. maja, koji se, u skladu sa Zakonom o praznicima RS praznuje dva dana (1. i 2. maja), u vremenu od osam do 16 časova moći će da rade pravna lica i preduzetnici koji obavljaju trgovinsku i uslužnu djelatnost.

Ta dva dana odmaraće republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije.

"U petak, za 1. maj, moći će 24 časa da rade dragstori, trgovinski objekti u autobuskoj i željezničkoj stanici i na benzinskim pumpama, pravna i fizička lica koja obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača i njihove prodaje", rekli su iz Gradske uprave.

Na drugi dan republičkog praznika, 2. maja, na području grada mogu da  rade svi subjekti koji imaju dozvolu da rade nedjeljom. Tu spadaju klasične prodavnice, samoposluge, dragstori, diskontne prodavnice, butici, robne kuće, kiosci, trgovine na malo prehrambenom i neprehrambenom robom na benzinskim pumpnim stanicama, pijace, trgovački centri.

"Novčanom kaznom od 500 do 3.000 KM biće kažnjeno pravno lice ako na uočljiv način ne istakne i ne pridržava se propisanog početka i završetka radnog vremena", dodaju iz Gradske uprave.

Služba Hitne pomoći i apoteka "Prvi maj" u Ulici Milana Tepića biće na usluzi građanima 24 časa tokom prazničnih dana.

"Dežurni timovi Službe porodične medicine na Poliklinici i u Platonovoj ulici će raditi u dvije smjene i to od sedam do 20 časova. Tokom 24 sata u Službi hitne pomoći dežuraće i jedan stomatolog u stomatološkoj ambulanti, dok će pedijatrijske ambulante raditi u prvoj smjeni od sedam do 14 časova u ambulantama u Poliklinici", pojasnila je Dijana Ožegović, potparol Doma zdravlja.

U "Autoprevozu" su rekli da će autobusi biti na usluzi građanima i za praznike.

"Tokom državnih praznika, linije će saobraćati prema voznom redu kao da je nedjelja", kazao je Goran Starčević, izvršni direktor sektora saobraćaja. Banjalučka izletišta će biti uređena za  Praznik rada, kada ih mnogi građani tradicionalno posjećuju.

Programom Zajedničke komunalne potrošnje (ZKP) za 2015. godinu u okviru održavanja zelenih površina  predviđena su posebna sredstva za održavanje izletišta  u iznosu od 8.500 maraka.

"U utorak i u srijedu biće izvršena košnja trave na Trešnjiku i Šibovima", rekli su iz Gradske uprave, čiji zaposlenici neće raditi za prvomajske praznike te 9. maja, zbog obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

Ambulanta

  • Dežurni timovi Službe porodične medicine na Poliklinici i u Platonovoj ulici će raditi u dvije smjene, od sedam do 20 časova
  • Tokom 24 sata u Službi hitne pomoći dežuraće i jedan stomatolog u stomatološkoj ambulanti
  • Pedijatrijske ambulante radiće u prvoj smjeni od sedam do 14 časova u ambulantama u Poliklinici

Turizam

  • Svi koji se se odlučili da slobodne dane provedu u Budimpešti, za dva noćenja autobuskim turama morali su da izdvoje 139-199 maraka
  • Ukoliko su se odlučili za Minhen, izdvojiće 369 KM, u cijenu nisu uračunati fakultativni izleti
  • Ako je izbor bio obližnja jadranska obala, agencije izdvajaju atraktivni Dubrovnik, tri noći će koštati već od 234 marke

Službe

  • Hitna pomoć i apoteka "Prvi maj" biće na usluzi građanima 24 časa tokom prazničnih dana
  • Autobusi na gradskim i prigradskim linijama će saobraćati prema voznom redu kao da je nedjelja
  • Gradska uprava neće raditi za prvomajske praznike te 9. maja, zbog obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom

Izletišta

  • Trešnjik
  • Krupa na Vrbasu
  • Šibovi
  • Obala Vrbasa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije