Banja Luka

Rojevi komaraca plaše građane

Rojevi komaraca plaše građane
Rojevi komaraca plaše građane

BANJALUKA - Građani Banjaluke već danima izbjegavaju da otvaraju prozore, pogotovo u večernjim časovima, zbog najezde komaraca koji u rojevima opsjedaju grad.

Nada Vunić iz naselja Lauš kaže da ne pamti ovakvu najezdu komaraca u ovo doba godine.

Ona je istakla da se čak ni stariji građani ne sjećaju da je ikada u ovo doba bilo ovoliko komaraca.

"Ne bi mi bilo ništa čudno da je sada juni, ali je jesen već počela, a krvopije ne nestaju. Kada nakratko otvorimo prozor kuće, njih nekoliko odmah uđe i počne da 'pecka'. Ovo je postalo nepodnošljivo", naglašava Vunićeva.

Smatra da je očekivano da nadležni reaguju u trenutku kada je brojnim Banjalučanima dozlogrdilo.

"Ne znam zašto ih ne uništavaju, šta čekaju. Da li treba da se neko zarazi pa da se onda uhvate za glavu i zapitaju zašto nisu reagovali na vrijeme", pita se Vunićeva.

Dragan Mikavica, profesor zoologije na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, kao razlog nekarakteristično velikog broja komaraca za ovo doba godine navodi "poremećeno" vrijeme.

"Zbog visoke vlažnosti i poremećenog vremena u ovoj godini, prirodno stanište komaraca je prošireno i na područja koja nisu uobičajena za njih. Takođe  komarci se razvijaju metamorfozom, to jest preobražajem, tako da prašenje treba vršiti u svim fazama njihovog razvitka. Jedino se tako mogu uništiti", rekao je Mikavica.

Iz Gradske uprave naveli su da je u ovoj godini uništavanje komaraca, dezinsekcija, na području grada vršeno tri puta te da su dodatni tretman u septembru odgodili zbog pada temperature i nepovoljnih vremenskih uslova.

"Imajući u vidu da je došlo do promjene vremenskih uslova, stručne službe grada će pratiti higijensko-epidemiološku situaciju i u zavisnosti od toga preduzimati potrebne mjere", saopštili su iz Gradske uprave.

Spremni za zaprašivanje

Vladimir Šušnjar, direktor firme "Eko-bel", rekao je da to preduzeće raspolaže svim potrebnim sredstvima za zaprašivanje i da je spremno da izađe na teren ako dobije nalog od nadležnih.

"Imamo ugovor sa gradom i po nalogu smo spremni da odgovorimo u svakom trenutku. Imamo svu potrebnu hemiju i ostalo što je potrebno", kazao je Šušnjar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije