Banja Luka

Spasilački timovi na jednom mjestu

Spasilački timovi na jednom mjestu
Spasilački timovi na jednom mjestu

Regionalni centar za obuku i spasavanje, koji obuhvata sve vrste spasilačkih timova, od ronilačkih klubova do gorskih službi, zvanično je počeo s radom u Banjaluci.

Veliki značaj ovakvog jednog centra ogleda se u tome što će spasavanje da se koordiniše i obavlja uvezano i sa jednog mjesta te će dodatno da poveća obučenost i spremnost spasilaca i ubrza čitav proces intervencija u kriznim situacijama.

Jedan od osnivača ovog centra je i Ronilački klub BUK, u čijim prostorijama centar i funkcioniše, koji je jedan od najstarijih ronilačkih klubova u BiH i sa najvećim praktičnim iskustvom za osposobljavanje timova za spasavanje na vodi i pod vodom.

"Prošle godine registrovali smo centar za obuku i spasavanje sa ciljem da bude lider u obuci i spasavanju svih vrsta, a od prije nešto manje od mjesec čitava priča postala je zvanična. Osnovni razlog za pokretanje nečega ovakvog je taj što se javila realna potreba, prošlogodišnje poplave su nam pokazale koliko u stvari moramo biti spremni na sve situacije", kazao je Borislav Trninić, predsjednik BUK-a.

Regionalni centar za spasavanje već ima ostvarenu saradnju sa Gradskom i Republičkom civilnom zaštitom, Specijalnom jedinicom policije RS, čiji su pripadnici i članovi centra, te, između ostaloga, i sa Hrvatskom gorskom službom.

"Osam naših članova nedavno je prošlo obuku kod njih, a sada radimo na tome da još jedan broj odradi isto. Takođe nam je u cilju da prođemo obuku spasavanja iz helikoptera, gdje bismo mogli biti od velike pomoći Oružanim snagama BiH", ističe Trninić.

Trenutno se radi na dodatnom opremanju spasilačkih jednica.

"Ove godine očekujemo nabavku novih plovnih sredstava, prije svega čamaca, koji će se koristiti prilikom eventualnih poplava. Radi se o čamcima od krutog materijala, prije svega od jedne vrste plastike i aluminijuma. Poučeni prošlogodišnjim poplava, uvidjeli smo da bi nam baš te vrste najviše odgovarale, jer se gumeni nisu baš dobro pokazali. Samo u Doboju smo dva skoro potpuno pocijepali zbog raznog otpada", kazao je Trninić.

Nabavka bi trebalo da bude finansirana jednim dijelom iz sredstava civilne zaštite, a drugim iz ličnih sredstava.

U sklopu Regionalnog centra za obuku i spasavanje će djelovati i Gorska služba spasavanja Banjaluka.

Miroslav Krnjaić, načelnik stanice Gorske službe, rekao je da je ideja zajedničkog spajanja u jednu centralizovanu instituciju nastala iz želje da se pokriju sva tri moguća domena spasavanja.

"Centar je neophopdan da bismo unaprijedili svoje sposobnosti i mogućnosti, puno je lakše da radimo iz jedne baze i zajedno prolazimo obuke, nego svako posebno. Domen rada gorskih službi se proširio i to nisu više samo, kako i sam naziv kaže, gore, pećine i nepristupačni tereni, već i spasavanja pod vodom i na vodi, kao i potraga za ljudima uz upotrebu tragačkih pasa, a to je upravo jedan od projekata na kojem intenzivno radimo", ističe Krnjaić.

On je rekao kako je ideja o obuci vodiča i pasa nešto na čemu će istrajati, ali da su potrebna značajna sredstva da bi se tako nešto ostvarilo.

"Sama nabavka pasa nije problem, ono što nas koči je logistika, koja se odnosi na smještaj i brigu o životinjama, takođe sama obuka je veoma skupa, ali s obzirom na to da imamo značajnu saradnju sa gorskim službama iz regiona, prvenstveno iz Srbije i Hrvatske, imamo mogućnost da naše ljude i pse pošaljemo na obuku kod njih pod određenim uslovima koji su nama prihvatljivi", istakao je Krnjaić.

Značaj ovakvog projekta je ogroman, kako dodaje, prije svega jer su takvi psi dostigli visok nivo u traženju nestalih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije