Banja Luka

Studentima kartice umjesto bonova

Studentima kartice umjesto bonova
Studentima kartice umjesto bonova

BANJALUKA - Studenti koji se hrane u banjalučkim studentskim restoranima zamijenili su tradicionalne bonove za obrok modernizovanim elektronskim studentskim karticama.

Zoran Babić, direktor Studentskog centra "Nikola Tesla", kaže kako je upotreba elektronskih kartica krenula početkom februara, ali da još traje prelazni period u kome se izrađuju kartice. Studenti koji posjeduju bonove za menzu mogu da ih iskoriste, te da preuzmu nove  kartice.

"Već polovinom marta bonovi bi u potpunosti trebalo da budu isključeni iz upotrebe", rekao je Babić.

Prema njegovim riječima, postojaće i mogućnost prebacivanja novca s jedne karice na drugu. U praksi, to će funkcionisati tako što će na osnovu zahtjeva i saglasnosti dio novca koji se nalazi na kartici jednog studenta moći biti prebačen nekom njegovom kolegi.

"Na istom nalogu, odnosno kartici postojaće svi podaci o studentu, na osnovu čega ćemo moći da kontrolišemo uplatu smještaja", kazao je on.

Osim za ishranu i smještaj, studenti će uz pomoć kartica moći koristiti i  usluge vešeraja.

"U skorijoj budućnosti nastojaćemo da broj usluga proširimo, kao što je plaćanja karticom u našim ugostiteljskim objektima", objašnjava Babić.

On ističe kako će uvođenje ovih kartica smanjiti broj onih "nestudenata" koji su se sve ovo vrijeme dok su korišteni bonovi hranili u studentskim restoranima, a na to nemaju pravo.

"Nije nikakva tajna da su se čak i neki profesori kao zaposleni hranili u našim studentskim menzama", rekao je direktor Studentskog centra.

Kako navodi, u planu je da se oformi komercijalni dio restorana, gdje će moći da jedu i ljudi koji dolaze "izvana", ali oni će te obroke plaćati u skaldu s njihovom komercijalnom vrijednošću.

Pravo rješenje

Jedan od studenata Filozofskog fakulteta rekao nam je kako su kartice najbolje rješenje jer će se na taj način znati ko ima pravo na korištenje menze.

"Dobro je i to što postoji mogućnost prebacivanja novca s kartice na karticu", dodaje ovaj student.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije