Banja Luka

Tlo klizi iznad kuća

Tlo klizi iznad kuća
Tlo klizi iznad kuća

BANJALUKA - Klizište koje je vodena bujica pokrenula u Karađorđevoj ulici kod broja 483 u naselju Lauš prijeti da se obruši na nekoliko obližnjih domaćinstava.

Prema riječima mještana, prošle sedmice oko ponoći probudio ih je jeziv zvuk pomjeranja tla kada se obala iznad njih počela rušiti na kuće.

"Zvuk je bio strašan. Sve je grmilo i tutnjalo, a kada smo izašli, zatekli smo strašan prizor. Drveće koje je bilo nekoliko metara iznad naše kuće došlo nam je na sam ulaz, zbog čega smo morali da ga posiječemo u sitne sate, kako nam ne bi palo na kuću. Dvorište je bilo puno zemlje iz koje je doslovno izvirala voda", priča Ognjena Dragojević, mještanka.

Dodala je da je djecu odmah odvela kod roditelja jer joj kuća više nije sigurna, a u komšiluku je nastao opšti haos kako bi očistili obrušenu zemlju i spriječili dalje obrušavanje.

Ističe da, iako su imali problema sa izviranjem vode iz zemlje, koja im je uništila i put,  do sada nije bilo aktivno klizište u blizini kuće, ali sada se i dio asfalta iznad kuća odlomio, a ispod njega je rupa duboka oko metar, zbog čega su u velikom strahu.

"Uhvatila nas je panika. Ne znamo kako da se branimo od ovakve nepogode, jer tlo klizi nekoliko metara iznad nekoliko kuća, a mi samo gledamo u nebo plašeći se kiše, koja bi mogla da aktivira tlo i povuče kuće", ističu u porodici Dragojević.

Dodaju da su odmah pozvali policiju i nadležne službe koje su izašle na teren i napravile zapisnik, ali da se ne usuđuju pustiti djecu da prenoće u kući jer se zemlja svaki dan pomalo urušava, ali ništa nije sanirano.

Iz Gradske uprave do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti informacije u vezi sa ovom problematikom, niti kada će početi radovi na sanaciji klizišta.

Savjet MZ traži brzu reakciju

U Savjetu MZ Lauš 1 kažu da su već bili na terenu, ocijenivši pri tome da je stanje alarmantno i zahtijevaju brze reakcije.

"Radi se o kućama koje su ugrožene, a koje su legalno izgrađene i imaju potpuno urednu dokumentaciju. Kanalisan je dopis Odjeljenju za stambeno-komunalne i poslove saobraćaja i očekujemo da će nadležni  brzo reagovati", rekao je Nebojša Matić, predsjednik Savjeta MZ Lauš1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije