Banja Luka

Toplije učionice za 750 učenika

Toplije učionice za 750 učenika
Toplije učionice za 750 učenika

Učenici Osnovne škole "Sveti Sava" na Laušu ove zime imaće toplije učionice jer je u toku rekonstrukcija kotlovnice u starom dijelu školskog objekta.

U ovom dijelu škole svakodnevno nastavu pohađa oko 750 učenika, dok čitava škola ima 1.304 učenika.

Stari dio škole izgrađen je davne 1969. godine, a kotlovi koji će uskoro biti zamijenjeni stari su 45 godina.

"Njima je prije 15 godina istekao vijek trajanja. Prethodne grijne sezone došlo je do potpunog pucanja, te ove školske godine grijna sezona ne bi mogla da počne bez te intervencije", rekao je Miroslav Popržan, direktor OŠ "Sveti Sava".

Investicija je vrijedna 58.000 KM, od čega je Vlada RS obezbijedila 50.000, a grad realizaciju ovog projekta sufinansira sa 8.000 KM.

"Kotlovi su na čvrsto grijanje, odnosno ugalj. Njihovom ugradnjom biće riješen problem koji imamo posljednjih pet do šest godina", kazao je Popržan.

Rok završetka radova je 30 dana, a iz firme koja je izvođač radova predviđaju da će radovi biti završeni za desetak dana.

Pored grijanja, koje je bilo veliki problem, ova škola susreće se i sa nedostatkom prostora za nastavu fizičkog vaspitanja i obrazovanja.

"Postojeća fiskulturna sala nije dovoljna za izvođenje nastave pa se dešava da učenici do šestog razreda uopšte ne uđu u salu", dodao je Popržan.

U narednom periodu trebalo bi da bude određena lokacija sale i urađen projekat, a do naredne školske godine sala bi trebalo da bude završena.

Škole nisu počele s grijanjem

Iako je grijna sezona zvanično počela, zbog toplog vremena mnoge škole još nisu počele sa grijanjem.

Iz budžeta grada je izdvojeno 40.000 KM za nabavku energenata u školama kako bi bile spremne za zimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije