Banja Luka

Ukradeno deset hidrantskih crijeva

Ukradeno deset hidrantskih crijeva
Ukradeno deset hidrantskih crijeva

BANJALUKA - Da je krađa protivpožarne opreme uzela sve više maha, svjedoče i u zajednici etažnih vlasnika u Ulici Živojina Mišića 61 u Boriku, gdje je nedavno ukradeno deset hidrantskih crijeva iz ormarića u holu zgrade.

Nedostatak dijela protivpožarne opreme prvi je primijetio predsjednik ZEV-a Petko Jerinić, a kada je vidio otvoren ormarić ispred svog stana i kada su provjerili i ostale ormariće, u svakom je nedostajalo crijevo.

"Naloženo nam je da moramo imati kompletnu protivpožarnu opremu, što smo mi kao ZEV ispoštovali i sakupili novac od skomnih penzija,  jer su u ovoj zgradi mahom penzioneri. Uredno smo nabavili deset  aparata sa pratećom opremom", ispričao je Jerinić.

Prema njegovim riječima, krađom hidrantskih crijeva načinjena im je šteta od oko 600 KM, jer jedno crijevo sada košta 60 KM.

Sve su, kako kaže, prijavili policiji, ali su skeptični  da će počinilac biti ikada uhvaćen.

Sumnjaju da se ova crijeva kradu kako bi se od njih napravio sistem za navodnjavanje, za šta su ova crijeva podobna.

"Oprema se mora nabaviti jer je to naša obaveza. Baš nedavno smo imali slučaj kada smo morali ugasiti manji požar u zgradi i upotrijebili smo opremu. Sada moramo ponovo izdvojiti novac za crijeva, a to nam je veliki izdatak", rekao je Jerinić.

U Gradskoj upravi kažu da Odsjek civilne zaštite izvodi kontrolu o posjedovanju protivpožarne opreme, a nepravilnosti se dalje prosljeđuju Republičkoj inspekciji za zaštitu od požara.

Krađa protivpožarne opreme se, kako kažu, prijavljuje policiji, koja to dalje procesuira.

Podsjećamo, prošle godine potrebnu opremu za zaštitu od požara na području grada imalo je samo 36 odsto kontrolisanih objekata, odnosno jedna trećina.

 Republička inspekcija za zaštitu je tada u 80 odsto slučajeva utvrdila određene nepravilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije