Banja Luka

Ulice u centru Banjaluke bez trotoara i pješačkih prelaza

Ulice u centru Banjaluke bez trotoara i pješačkih prelaza
Ulice u centru Banjaluke bez trotoara i pješačkih prelaza

BANJALUKA - Ulice Milana Rakića i Save Kovačevića u centru Banjaluke nisu uređene, zbog čega su pješaci posebno ugroženi, navode mještani koji su ovih dana poslali peticiju Slobodanu Gavranoviću, gradonačelniku, i Skupštini grada sa zahtjevom za hitno rješavanje njihovih problema.

Stanari od gradskih vlasti traže izgradnju trotoara, pješačkih prelaza i ostale saobraćajne infrastrukture neophodne za bezbjedno odvijanje saobraćaja, a napominju da su trenutnom situacijom posebno ugrožena djeca.

"Ulica Milana Rakića je u centru grada, povezuje gradsku tržnicu i Borik, vrlo je frekventna i sa dvosmjernim saobraćajem. U toj ulici saobraćaj je u haosu i ugroženi su životi i bezbjednost svih učesnika, a posebno pješaka", navodi Milan Tica, jedan od inicijatora pokretanja pitanja uređenja Ulice Milana Rakića.

U Ulici Milana Rakića, iako se nalazi u centru grada, trotoari nisu izgrađeni, a na mjestu gdje bi trebalo da budu parkirana su vozila s obje strane, tako da je pješacima kretanje onemogućeno.

Osim toga, kako navode stanovnici, u cijeloj ulici od Stambene zadruge do "Venecija" mosta ne postoji obilježen pješački prelaz, a nema ni znakova za ograničenje brzine kao ni ležećih policajaca.

"Među stanarima ulice ima na desetine djece koja pohađaju predškolske i školske ustanove, a ujedno oni su najugroženija populacija zbog neadekvatne saobraćajne infrastrukture", dodaje Tica.

Odgovor Zorana Novakovića, načelnika Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo uspjeli da dobijemo, jer se zbog obaveza na sjednici Skupštine grada nije javljao na telefon.

Solunska ulica

U Solunskoj ulici izgrađen je uzdignuti pješački prelaz od gumenih segmenata, čija širina sa navoznim rampama iznosi 5,2 metra.

Ovakav pješački prelaz je izgrađen kako bi u večernjim časovima i u uslovima smanjene vidljivosti bio što bolje vidljiv vozačima kada pješaci prelaze preko kolovoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije