Banja Luka

Usvojena odluka o stipendijama: 160 maraka za đake deficitarnih zanimanja

Usvojena odluka o stipendijama: 160 maraka za đake deficitarnih zanimanja
Usvojena odluka o stipendijama: 160 maraka za đake deficitarnih zanimanja

BANJALUKA - Planirano je 1.600.000 KM za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u narednoj školskoj - akademskoj 2016/2017. godini.

Prema odluci koja je jednoglasno usvojena na zasjedanju Skupštine grada, pojedinačni iznosi stipendija ostali su nepromijenjeni, i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi, odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

Ovom odlukom definisana su i deficitarna zanimanja za učenike srednjih škola, a to su: mehaničar rashladne i grijne tehnike, tekstilni tehničar i armirač-betonirac. Deficitarna zanimanja, odnosno struke, koji se stiču u prvom ciklusu studiranja na visokoškolskim ustanovama su: diplomirani inženjer elektrotehnike, elektroenergetika i automatika; diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva, obućarska tehnologija i dizajn; profesor matematike i informatike i profesor matematike i informatike za osnovnu školu.

Utvrđena su i suficitarna zanimanja koja se stiču u prvom ciklusu studiranja, a ima ih više.

Grad u školskoj 2015/2016. godini stipendira 1.166 učenika i 361 studenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije