Banja Luka

Vatrogasci bogatiji za RHB opremu

Vatrogasci bogatiji za RHB opremu
Foto: Ilustracija | Vatrogasci bogatiji za RHB opremu

BANJALUKA - Vatrogasnoj brigadi ustupljena je oprema za zaštitu i spasavanje od radioloških, hemijskih i bioloških (RHB) opasnosti, vrijedna 105.000 KM.

U ovu opremu, između ostalog, spadaju: hemijsko zaštitno odijelo, rukavice, čizme, kombinezoni, maske, dozimetri, kompleti za dekontaminaciju.

Gradonačelnik Igor Radojičić i Mile Međed, direktor Republičke uprave civilne zaštite, potpisali su danas Sporazum o međusobnoj saradnji u ostvarivanju zadataka Civilne zaštite. Radojičić je kazao da grad sistematski radi na razvijanju i jačanju sistema civilne zaštite.

"Gradski sistem civilne zaštite dio je republičkog sistema i neophodna je dobra saradnja sa Republičkom upravom civilne zaštite. Pored obaveza donošenja planskih dokumenata iz ove oblasti koji se tiču prevencije, u zadnjih godinu dana imali smo i niz situacija praktičnog djelovanja kao što su bujične poplave i olujni vjetar, koji je nedavno napravio veliku štetu u gradu. Grad je za sanaciju štete izdvojio oko 100.000 KM", kazao je on.

Republička uprava civilne zaštite dobija još jednu specijalizovanu jedinicu RHB zaštite.

"Ova jedinica je sastavljena od ljudi koji rade u banjalučkoj Vatrogasnoj jedinici. Oni su obučeni i opremljeni po savremenim standardima koji važe u EU. Dodatna oprema koju ustupamo biće uručena naredne sedmice, a ova specijalizovana jedinica biće na raspolaganju u Banjaluci, RS i BiH, a po potrebi i van granica", kazao je  Međed.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije