Banja Luka

Vještačko jezero u studentskom kampusu čeka donatore

Vještačko jezero u studentskom kampusu čeka donatore
Foto: Jelena Đurđević | Vještačko jezero u studentskom kampusu čeka donatore

BANJALUKA - Gordana Đurić, direktor Instituta za genetičke resurse, rekla je da traže donatora koji bi im pomogao da realizuju projekat izgradnje vještačkog jezera u studentskom kampusu.

Institut za genetičke resurse završio je projekat za izgradnju vještačkog jezera na prostoru botaničke bašte u studentskom kampusu, čija izrada je započeta prošle godine.

Projektovanje i izgradnja ovog jezera se nalazi u Lokalnom ekološkom akcionom planu (LEAP) 2016 - 2021. za grad Banjaluka.

Đurićeva je istakla da su Regulacioni plan i sve pripreme koje su bile u nadležnosti Instituta završeni i da pokušavaju pronaći donatora koji bi finansirao ovaj projekat, koji bi, kako kaže, bio jako koristan.

"Zbog klime i ambijenta bi bilo jako dobro da se napravi to jezero, a samim tim bi se u toj zoni poboljšali atmosfera i vazduh", pojasnila je Đurićeva.

Prema njenim riječima, Institut kuca na sva vrata u potrazi za sredstvima kako bi se finalizovala izgradnja vještačkog jezera.

"Kontaktirali smo i japansku i holandsku ambasadu i sve za koje smatramo da bi nam mogli pomoći u realizaciji naših planova", rekla je Đurićeva.

Dodala je da korištenje prirodnih materijala u procesu gradnje dodatno poskupljuje izgradnju ovog jezera.

"U toku su ispitivanja šta bi nam bilo najpogodnije i najkorisnije. Ako bismo išli sa glinom, to bi malo poskupjelo izgradnju", rekla je Đurićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije