Banja Luka

Voda u Banjaluci skuplja od iduće godine?

Voda u Banjaluci skuplja od iduće godine?
Voda u Banjaluci skuplja od iduće godine?

BANJALUKA - Komunalno preduzeće "Vodovod" predalo je Gradskoj upravi zahtjev za povećanje cijena usluga u narednoj godini, potvrdila je zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić.

"Zahtjev je proslijeđen nadležnom odjeljenju, koje će ga analizirati. Kada oni završe i formiraju izvještaj, imaćemo više informacija", objasnila je Brkićeva, a prenosi Glas Srpske.

Iz preduzeća "Vodovod" potvrdili su da su sa gradskim vlastima počeli razgovore o usklađivanju cijene vode u narednoj godini, ne precizirajući koliko su tražili povećanje cijene.

"Zbog povećanja troškova poslovanja neophodno je povećati cijenu vode, da ne bi došlo do ozbiljnog narušavanja finansijske pozicije preduzeća, odnosno ugrožavanja redovnog snabdijevanja vodom grada", kazali su u ovom preduzeću.

Dodali su da će zajedničkom analizom donijeti zaključak o eventualnom poskupljenju vode, koji treba da sadrži minimum da bi se obezbijedio kontinuitet u poslovanju i redovna otplata kredita Svjetske i KFNj banke.

"Posljednje povećanje cijene vode bilo je prije tri godine, što je urađeno namjenski zbog otplate kredita KFNj banke. Otplata kredita počela je lani, zbog čega od svakodnevnih uplata stanovništva na račun grada izdvajamo 35 odsto", objasnili su u "Vodovodu".

Dodali su da cijena vode i kanalizacije sa PDV-om iznosi 1,08 KM po metru kubnom, te da je to trenutno najniža cijena vode u regionu.

I komunalno preduzeće "Čistoća" nedavno je obznanilo plan da će tražiti povećanje cijene usluga za 40 odsto u narednoj godini. Kako je rekla Brkićeva, zahtjev je stigao na adresu Gradske uprave.

Trenutna cijena komunalnih usluga za domaćinstva iznosi 0,115 KM po metru kvadratnom, a u slučaju povećanja bila bi 0,137 KM sa PDV-om.

Građani kažu da bi bilo kakvo poskupljenje u idućem periodu bilo dodatni udar na njihov budžet.

"Svako poskupljenje bilo bi puno u odnosu na penziju koju dobijam", kazala je penzioner Milosavka Jokanović.

Zoran Kajkut iz naselja Borik rekao je da nikakva poskupljenja nisu dobrodošla.

"Ljudi su u teškoj situaciji, tako da bi im poskupljenje otežalo život", rekao je Kajkut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije