Banja Luka

Zbog nebrige trpi dječja igra

Zbog nebrige trpi dječja igra
Zbog nebrige trpi dječja igra

Žitelji Ulice carice Milice u naselju Obilićevo godinama mole za obnovu dječijeg igrališta, za koje kažu da je neuslovno.

Igralište, pojašnjavaju, nije ograđeno, tako da automobili direktno narušavaju bezbjednost djece, a ona tokom igre često loptom udaraju u vozila, pa dolazi i do materijalne štete. U neposrednoj blizini nalaze se kontejneri za smeće, odakle vjetar i psi lutalice raznose otpad po zelenoj površini i igralištu, pa roditelji strahuju i od infekcije ili zaraze. Takođe, vlasnici pasa dovode svoje ljubimce da se ovdje igraju te vrše nuždu.

"To nisu jedini problemi! Vrteška je pokvarena, a tobogan slomljen, tako da se djeca lako mogu povrijediti", govori Bojana Kovačević, majka petogdišnjeg djeteta koje se često ovdje igra.

Ona pojašnjava da je problem i to što se neke od sprava za igranje nalaze na čvrstoj betonskoj podlozi, koja, kako kaže, može biti opasna za djecu, jer ona često tokom igre padaju i mogu se povrijediti.

"Mi roditelji od nadležnih tražimo da postave bezbjednu gumenu podlogu, koju imaju druga igrališta u gradu", kaže ona i dodaje da ovo igralište nije prilagođeno djeci svih uzrasta, pošto nedostaju ljuljaške koje su predviđene za manju djecu.

Baka Mika Petrović sa svojim unukom svakodnevno boravi ovdje. Kaže da je tužno da mališani nemaju adekvatan i siguran prostor za igru.

"Ovo je uža gradska sredina, svako igralište mora biti ograđeno i uređeno, a ovo je ruglo i sramota za grad. Djeca nemaju gdje bezbjedno da se igraju, nemamo savjesti ni kulture", dodaje ona.

Prioritet

Pojedini stanari došli su na ideju da sami, vlastitim sredstvima, urede obližnji prostor, kako bi svojoj djeci omogućili nesmetanu i bezbjednu igru.

"Godinama tražimo od Gradske uprave da se podigne zaštitna ograda i borići oko igrališta. Potrebna sredstva nisu veća od 500 maraka, međutim, nadležni nikada ovaj zahtjev nisu uvrstili u svoje prioritete", govori Oliver Gačić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Obilićevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije