Banja Luka

Zbunile ih kućne papuče i promaja

Zbunile ih kućne papuče i promaja
Zbunile ih kućne papuče i promaja

Alesandra Gest iz Hjustona u Teksasu i Pejdž Feninger iz Plimuta u Nju Hempširu uz pomoć programa "Yes Abroad", kojeg finansira amerčka vlada, došle su na kulturološku razmjenu u Banjaluku, gdje sada pohađaju treći razred Gimnazije.

Ove dvije sedamnaestogodišnjakinje smještene su u domaćinske porodice, koje se brinu o njima, a kulturološka razmjena im pomaže da nauče jezik, navike, te da upoznaju ljude, što se, kako kažu, mnogo razlikuje od okruženja u kojem su rođene i u kojem žive.

PRISNIJI PORODIČNI ODNOSI: "Već prvih dana primijetile smo da su porodični odnosi mnogo prisniji nego u Americi. Životni stil i uopšte organizacija dana su potpuno drugačiji od načina na koji se živi u mjestima odakle mi dolazimo", pričaju ove učenice.

Iznenadile su ih gostoljubivost i fizička prisnost, koja je odmah uočljiva, što nije slučaj u njihovoj zemlji, a kako kažu odmah su se susrele i s našom poznatom bolešću "promajom", koja je za njih bila nepoznata, a koja je u našem narodu poznata kao "opaka bolest", što ih je jako zbunilo.

Pejdž priznaje da joj bilo pomalo čudno i to što se u kući porodice u kojoj živi nose čarape i papuče, te što se kosa mora dobro osušiti prije izlaska iz kuće.

SJAJNO SE ADAPTIRALE: Ističu da su se u školi odlično adaptirale, u čemu su im pomogli učenici i prijatelji, koje su stekli boraveći u Banjaluci. Alesandra jako voli jezike i poznaje ćirilicu tako da se ona nešto bolje snašla, dok je Pejdž jako dobra u matematici i prirodnim naukama, te je izabrala da sluša predmete koji su u vezi s prirodnim naukama.

"Mislim da bih se vremenom mogla adaptirati na život ovdje i prevazići razlike koje su jako velike. Sviđa mi se što se mnogo više pješači dok se kod nas više koristi prevoz, takođe, mnogo je bezbjednije živjeti u Banjaluci nego u Hjustonu", priznaje Alesandra.

Sa druge strane, Pejdž kaže da se ona ne bi mogla uklopiti u ovakav način života i da joj nedostaje život po američkom standardu, gdje je sve unaprijed jako dobro organizovano i isplanirano.

Obje djevojke su i u Americi bile dosta aktivne u vanškolskim aktivnostima, a s njima su nastavile i u Banjaluci, gdje su za kratko vrijeme odradile veliki broj volonterskih časova.

SVIĐA IM SE HRANA: Kako su nam ispričale, tokom dana u Americi veoma su zauzete obavezama, ali tokom malo slobodnog vremena Pejdž je golman u hokeju na travi, dok Alesandra voli da fotografiše, a vikendom nastoje da se druže s prijateljima.

"Što se tiče hrane, primijetile smo da se ovdje mnogo više pažnje poklanja pripremi hrane. Domaća kuhinja koju smo probale nam se dopala, a izdvojile bismo banjalučke ćevape kao nešto drugačije od svega što smo dosad jele", istakle su Alesandra i Pejdž.

Iduće godine više učenika na razmjeni

Ovo je prva godina da su američki učenici došli u Banjaluku uz pomoć programa "Yes Abroad", koji finansira američka vlada, iduće godine očekuje se više učenika iz SAD na ovakvoj razmjeni, a Pejdž Feninger i Alesandra Gest u gradu će boraviti deset mjeseci.

"Koncept razmjene je fokusiran na prevazilaženje predrasuda i kulturoloških razlika. U planu je i posjeta drugih gradova kako bi se oni što više upoznali s kulturom i stekli potpuniju sliku o BiH i njenim stanovnicima", istakla je Lela Draganić, koordinator programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije