Banja Luka

"Zebre" u Karađorđevoj ulici se skoro ne vide

"Zebre" u Karađorđevoj ulici se skoro ne vide
"Zebre" u Karađorđevoj ulici se skoro ne vide

Mještani Karađorđeve ulice u naselju Lauš negoduju jer je većina "zebri", kojima se obilježavaju pješački prelazi, toliko izblijedjela da se skoro ne vide.

Problematika je, ističu, prisutna od pješačkog prelaza koji koriste stanovnici Ulice Milorada Umjenovića, pa u idućih nekoliko kilometara.

Mještani Karađorđeve, jedne od najdužih ulica u gradu, kažu da ne znaju više šta da rade, jer put svakodnevno prelazi veliki broj djece, ali i odraslih.

Riječ je, naglašavaju, o pravcu na kojem vozači razvijaju velike brzine, čime je opasnost po pješake veća.

"Poslije pet godina uzaludnih molbi i inicijativa da se nešto uradi na ovim pješačkim prelazima, sada smo pokrenuli peticiju, koju je potpisalo više od 200 mještana. Zahtijevamo hitno rješenje ovog problema", kazao je Bojan Kremenović, inicijator peticije.

Dodaje da pješački prelazi nisu uočljivi, te da mještani traže bolje osvjetljenje i obilježavanje horizontalne signalizacije ili postavljanje vibracionih traka.

"Velika je ravnica, s jedne strane je škola, sa druge kafane i drugi objekti, a vozači pretiču pri velikim brzinima. Samo gledamo kada će neko poginuti. Nedavno sam prisustvovao sceni koja je mogla tragično završiti. Zbog velike brzine i toga što vozač nije vidio pješački prelaz u zadnji čas je uspio skrenuti u stranu i izbjeći nesreću", navodi Kremenović.

Marko P., stanovnik ovog dijela Lauša i otac dvoje osnovaca, kaže da je samo pitanje vremena kada će se na tom dijelu desiti nesreća.

"Treba uraditi nešto što prije, jer biće kasno kada neko nastrada. Očekujem da se ovaj problem što prije riješi. Plašim se samo da ne bude kao u Boriku, kada su mještani tražili ležeće policajce ili vibracione trake zbog vrtića u blizini, a niko nije ništa uradio dok nisu poginuli unuka i djed", kazao je ovaj zabrinuti roditelj.

Iz nadležnog preduzeća "Putevi RS" kažu da je obnavljanje postojećih pješačkih prelaza izvršeno tokom avgusta.

"Imajući u vidu da od kružne raskrsnice pa do škole ima šest obilježenih pješačkih prelaza smatramo da je to s obzirom na postojeću pješačku infrastrukturu zadovoljavajući broj", saopštili su iz ovog preduzeća.

Veliki broj saobraćajki

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je da problem u Karađorđevoj ulici postoji i da Agencija podržava stav mještana.

"Mi očekujemo da 'Putevi RS' riješe ovaj problem jer je u pitanju magistralni put. Takođe, postoji potreba za postavljanjem još bar dva pješačka prelaza na toj relaciji, što bi dovelo do zaustavljanja vozača, te kanalisanja pješaka. Zabrinjavajuće je i to što je Karađorđeva ulica po broju saobraćajki po našim istraživanjima visoko kotirana", kazao je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije