Banja Luka

Zeleno svjetlo za grb grada

Zeleno svjetlo za grb grada
Zeleno svjetlo za grb grada

BANJALUKA - Odbornici Skupštine grada Banjaluka podržali su danas na sjednici Prijedlog odluke o utvrđenju simbola grada i dali zeleno svjetlo za idejno rješenje Dragomira Acovića, najpoznatijeg srpskog heraldičara i autora najnovijeg prijedloga grba grada.

Acović je odbornicima predstavio idejno rješenje grba grada na Vrbasu i istakao da u njegovom prijedlogu postoje obilježja sva tri konstitutivna naroda.

"Dosta dugo se o ovome debatovalo i raspravljalo. Bilo je raznih stavova, od onih ohrabrujućih do onih koji to nisu bili. Poenta predloga grba nije da neko bude poražen ili nateran na nešto. Ovaj predlog je napravljen u skladu sa određenim normama, koje su bile propisane", rekao je Acović.

Dodao je da grbovi po pravilu liče jedan na drugi, ali da su dovoljno različiti da se zna čiji je čiji grb, kao i da je sadržaj grba grada na neki način uslovio Ustavni sud RS.

"Mi nismo mogli birati sadržaj. Pokušali smo dati heraldičku formu sadržajima koji su nam bili propisani i mislim da smo se toga držali doslovno", rekao je Acović.

Banjaluka u ovom momentu nema simbole  grb i zastavu, s obzirom na to da je Ustavni sud RS u februaru 2013. proglasio grb grada neustavnim, a javna rasprava o prijedlogu grba može se očekivati nakon praznika.

Na rješenju za veliki grb grada nalaze se Petar Kočić i ban Milosavljević, te jazavac iz Kočićevog djela, zlatno lišće kestena u postamentu, kamena kruna, karakteristična za grbove gradova, sa prepoznatljivim ugrađenim pročeljem Banskog dvora, te naziv grada ćirilično i latinično na bijeloj traci u podnožju štita.

"U postojećem idejnom rješenju koje smo dobili, izvučena je maksimalna simbolika u kojoj se građani mogu prepoznati. Simboli su vrlo emotivna stvar. Predloženo rješenje je vrlo kvalitetno, i u heraldičkom i u simboličnom smislu sadrži u sebi dosta toga", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Istakao je da je rebalans budžeta grada planiran za zadnju sedmicu aprila na sjednici Skupštine grada.

"Pretpostavka za to je završetak posla sa refinansiranjem duga. U petak je završen javni tender, koji je bio uspješan. Potrebno je završiti kompletnu proceduru i izbor najpovoljnijeg ponuđača. Mi otplaćujemo sve svoje dugove sve ove mjesece. Nadamo se da bismo ove godine pod optimalnim okolnostima mogli imati oko četiri miliona KM uštede, što na glavnici što na kamati. Potrebno je pretresti kompletan budžet", rekao je Radojičić.

Naglasio je da naselja Starčevica i Ada imaju veliku potrebu za izgradnjom nove škole i dodao da je formiran projektni tim koji će od nekoliko lokacija na tom prostoru odrediti na kojoj bi škola mogla biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije