Banja Luka

Zemljotres u Banjaluci, zgrade se ljuljale, građani uznemireni

Zemljotres u Banjaluci, zgrade se ljuljale, građani uznemireni
Zemljotres u Banjaluci, zgrade se ljuljale, građani uznemireni

BANJALUKA - Zatresli su se jako prozori i vrata, a ja sam osjetila nešto poput propadanja, rekla je Milka Popović iz Banjaluke, koja živi u najvišoj zgradi u Banjaluci, na adresi Kordunaška 14, a koja se, kao i brojni građani, uplašila zbog zemljotresa.

Zemljotres je danas u 16.04 jače zatresao šire područje Banjaluke, povrijeđenih nije bilo, ali je pričinjena manja materijalna šteta i strah je zavladao u jednom trenutku.

"Epicentar zemljotresa bio je sjeveroistočno od Banjaluke, u blizini Trapista, na dubini 3,5 km, magnitude četiri stepena po Rihteru ili pet do šest Merkalijeve skale", kazali su iz Seizmološkog zavoda RS.

Osjetio se, po riječima građana, i na području Kotor Varoša, Čelinca, Srpca, Prnjavora, Teslića, pa čak i Kneževa/Skender Vakufa.

Pojedine više zgrade u Banjaluci su se ljuljale, a nekima su otpali i pločice na ili u objektima, pali ramovi i slično.

"Normalno, nije vam jednostavno u takvim situacijama", navela je Popovićeva.

Jedna mještanka iz banjalučkog naselja Nova varoš kaže da se uplašila jer proteklih dana gleda potresne slike ruševina iz Italije.

"Stanujem na četvrtom spratu i taman sam došla s posla kada se zatreslo. Stala sam uza zid i molila Boga da se ne ponovi", rekla je ona.

I mještani naselja Obilićevo ne kriju strah koji su osjetili zbog jakog podrhtavanja tla.

"Bila sam za računarom i odjednom se sve počelo tresti. U tim momentima uhvatila me panika i nisam znala šta da radim. Razmišljala sam da li da napustim stan", priča Violeta Letić, koja živi nedaleko od Zelenog mosta.

Vukan Dragojević, mještanin Čelinca, rekao je da ga je zemljotres zadesio u podrumu i da ga je u trenutku podsjetio na 1969. godinu.

"Zemljotres je kratko trajao, ali je bio jak", istakao je Dragojević, te dodao da mu se učinilo da se i prag pomjera.

Neki od građana kažu čak i da se ograda u dvorištima pomjerala.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog iz Banjaluke, kaže da zemljotres ove jačine obično izaziva manju štetu na objektima koji su pretežno starije gradnje.

"Ne treba stvarati previše panike, ali postoje neka pravila ponašanja u ovim situacijama, a to je da ne treba nikako ići u lift, da treba stati uz zid i slično", rekao je Kuštrinović.

On je istakao da su zemljotresi ovako nižeg intenziteta u stvari poželjni za pogodno tlo kao što je Banjaluka za oslobađanja seizmičke energije, da se ona ne skuplja, kako ne bi došlo do zemljotresa veće jačine.

Inače, Banjalučani imaju razloga za opravdan strah od zemljotresa još od 1969. godine, kada je grad 26. i 27. oktobra pogodila serija zemljotresa, od sedam pa sve do blizu devet stepeni Merkalijeve skale.

Zemljotres je odnio 15 života, a 1.117 ljudi je teže ili lakše povrijeđeno. Materijalna šteta je bila ogromna - hiljade kuća i stanova srušeno je ili teško oštećeno, razorena su preduzeća, škole, bolnice, kulturno-istorijski objekti. Kao vječiti podsjetnik na Trgu Krajine i danas se nalazi sat, koji je prestao da radi 27. oktobra 1969. godine u 9.11.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije