BiH

Agencije "idu pješke" po podatke o sumnjivcima

Agencije "idu pješke" po podatke o sumnjivcima
Agencije "idu pješke" po podatke o sumnjivcima

SARAJEVO - AFIS sistem za otiske prstiju, kojim "gazduje" Ministarstvo sigurnosti BiH, nepouzdan je te sigurnosnim institucijama i policijskim agencijama u BiH predstavlja sve veći problem, pogotovo u korespondenciji s Evropskim policijskim uredom - EUROPOL-om (European Police Office).

Naime, već nekoliko godina državna revizija institucije države i Ministarstvo sigurnosti upozoravaju da treba da osiguraju potpunu pouzdanost AFIS sistema, no još ništa nije urađeno na tom planu.

U najkraćem, ovaj postojeći sistem provjere, koji omogućava momentalno upoređivanje uzetih otisaka prstiju s otiscima memorisanim u bazi podataka, prilično je zastario, što onemogućava brzu i pravovremenu provjeru podataka, naročito sigurnosno interesantnih osoba.

U IT slengu, informacije od institucije do institucije idu "pješke".

S ovim problemom upoznat je i Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) BiH, koji navodi da je postojeći AFIS zapravo donacija te da nije u dovoljnoj mjeri odgovorio potrebama.

"Međutim, krajem ovog mjeseca s EUROPOL-om će biti potpisan ugovor, kao jedan viši oblik saradnje s ovom organizacijom, i to će zahtijevati neke nove oblike razmjene podataka. Sada će se očekivati u BiH da u vrlo kratkom vremenu odgovori na traženi upit o određenom licu", kaže Hadžović.

Navodi da će taj novi vid saradnje ujedno zahtijevati unapređenje AFIS-a, kao i softvera na graničnim prelazima.

A s ovim problemom je, kako kaže, upoznat i sam ministar sigurnosti Dragan Mektić.

On navodi da bi uskoro trebalo da bude kupljen potpuno novi sistem, i to sredstvima iz IPA fondova.

"Dogovor je već postignut, sada treba sve policijske agencije da potpišu memorandum o korištenju tog sistema. Vjerujem da će se to desiti veoma brzo", kaže Mektić.

Stručno pojašnjava kako tehnologija iz dana u dan napreduje, te da je postojeći sistem sada zastario.

"Neisplativo je abdejtovanje postojećeg sistema. Novi će biti kudikamo napredniji, efikasniji i sigurniji", zaključuje Mektić.

Inače, i državna revizija je u izvještaju za 2015. godinu zaključila kako je povećan rizik za neometano funkcioniranje AFIS sistema.

Naime, za njegovo održavanje u prošloj godini potrošeno je čak oko 300.000 KM, što su prilično velika sredstva za ove namjene.

Između ostalog, revizija je konstatovala da je u 2014. godini Ministarstvo provelo dva pregovaračka postupaka "bez objave obavještenja".

"Uvidom u dokumentaciju uočeno je da je nekim komponentama već izvjesno vrijeme istekla podrška proizvođača, što dovodi u pitanje sigurnost i pouzdanost sustava. Također, održavanje sustava je iz godine u godinu sve skuplje, sve je teže osigurati stabilnost i sigurnost postojećeg sustava te je znatno povećan rizik njegovog neometanog funkcioniranja", upozorili su revizori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije