BiH

“Ako nastavi da ignoriše naloge Cvijanovićeve, Lagumdžija bi mogao da odgovara”

“Ako nastavi da ignoriše naloge Cvijanovićeve, Lagumdžija bi mogao da odgovara”
Foto: Fena/Arhiva | “Ako nastavi da ignoriše naloge Cvijanovićeve, Lagumdžija bi mogao da odgovara”

ISTOČNO SARAJEVO - - Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH obavijestio je predstavnika BiH pri Stalnoj misiji UN u Njujorku Zlatka Lagumdžiju da je nedavno pismo srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović, povodom njegovog jednostrano iniciranog podnošenja rezolucije o Srebrenici, nije upućeno posredstvom Stalne misije Srbije, već Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara BiH i Stalne misije BiH pri UN.

"Budući da su navedene institucije u prošlosti već imale praksu ignorisanja direktnih naloga srpskog člana Predsjedništva BiH, te uzimajući u obzir značaj teme koja se adresira, Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH pismo je poslao i direktno, posredstvom elektronske pošte na naznačene visoke adrese. Misija Republike Srbije ni na koji način nije bila uključena u distribuciju navedenog dokumenta i vaši lažni i neistiniti navodi doprinose daljem usložnjavanju političkih odnosa u BiH i izazivanju nove regionalne krize i nestabilnosti", ukazali su iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva.

U pismu Lagumdžiji napominju da iako članovi Predsjedništva BiH, kao jedinog organa nadležnog za definisanje spoljne politike, nisu dužni da mu obrazlažu svoje postupke, "kurtoazno ga obavještavaju da nisu tačni navodi iz njegovog prethodnog mejla, odnosno mejla potpisanog od njegovog ličnog asistenta, a kojim nevješto pravda nepostupanje po direktnom nalogu".

Povodom odgovora iz Stalne misije BiH pri UN a u kojem tvrde da je prethodno pismo srpskog člana Predsjedništva upućeno generalnom sekretaru UN i predsjedniku Generalne skupštine "distribuisano posredstvom Stalne misije Srbije pri UN", za šta su, kako tvrde, saznali iz medija, iz Kabineta srpskog člana je poručeno da činjenica da je pismo već poslato iz Kabineta ne oslobađa Misiju BiH obaveze, te u ime srpskog člana Predsjedništva BiH ponovo nalažu da ga u najskorijem roku dostave i o tome informišu Kabinet.

"Takođe, zahtijevamo od Vas da ovo pismo, kao i buduća dostavite jednako kao što činite kada je riječ o pismima bošnjačkog člana Predsjednišva BiH Denisa Bećirovića. Upozoravamo da Vaša dosadašnja praksa prilikom prosljeđivanja pisama u okviru UN pokazuje nejednak tretman što za sobom svakako povlači određene posljedice.

Vaše navode da je 'postupanje Stalne misije BiH pri UN u ovom slučaju nepotrebno i samo dodatno brukanje zemlje' (što je citat iz vašeg mejla) smatramo najblaže rečeno nedopustivim, te Vam nalažemo da se pobrinete da u budućoj komunikaciji sa Kabinetom srpskog člana Predsjedništva BiH vaši saradnici koriste primjereniji rječnik i ne služe se lažima i podmetanjima", naglašava se u odgovoru Lagumdžiji.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva ponavljaju zahtjev da Stalna misija BiH pri UN pismo srpskog člana Predsjedništva BiH hitno dostavi na naznačene adrese, dakle, generalnom sekretaru UN, predsjedniku Generalne skupštine UN, te svim šefovima misija/stalnim predstavnicima država članica UN.

"Koristimo priliku da Vam skrenemo pažnju da ukoliko ponovo ne postupite prema nalogu člana Predsjedništva BiH direktno kršite odredbe Ustava BiH, Krivičnog zakona i Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, što će za sobom povući i krivično-pravnu odgovornost.

Budući da ovo nije prvi put da samoinicijativnim postupcima urušavate ustavni poredak i zakonodavstvo koje na nivou BiH reguliše međunarodne odnose, isto bi predstavljalo ponavljanje djela koje podliježe krivičnom gonjenju", naglašeno je u odgovoru iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije