BiH

Aktiviranje MAP-a moguće do kraja godine

Aktiviranje MAP-a moguće do kraja godine
Aktiviranje MAP-a moguće do kraja godine

SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Marina Pendeš i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Sifet Podžić smatraju da bi Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/ mogao da bude aktiviran do kraja godine.

"Proces knjiženja nepokretne perspektivne vojne imovine bez problema će teći dalje. Nadamo se da ćemo zajedno sa Komisijom naći mogućnosti kako bi se do kraja godine aktivirao MAP", rekla je Pendešova novinarima nakon sastanka sa članovima Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost.

Prema njenim riječima, članovi Komisije su upoznati o aktivnostima Ministarstva koje se vode prema programu Savjeta ministara, ali i o politici ušteda u budžetu. 

"Bilo je riječi i o nastavku učešća i mirovnim misijama, procesu deminiranja, te rješavanju viškova oružja i municije", navela je Pendešova.

Podžić je naglasio da je razgovarano i o tome kako što prije aktivirati MAP, što bi moglo da se desi do kraja ove ili početkom naredne godine, jer je pri kraju ispunjenje uslova knjiženja pesrpektivne vojne imovine.

"U narednoj godini treba da se krene u nešto veći budžet koji bi bio razvojni i za Oružane snage kojima treba modernizacija, jer je teško odgovoriti svim izazovima, posebno pri pomoći civilnim strukturama u vanrednim prilikama", naveo je on. 

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa medijskim napisima da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv nje zbog nepravilnosti prilikom javnih nabavki, Pendešova je rekla da ima utisak da je cijela priča političke prirode, koja je nakon njene posjete Briselu, objavljena u javnosti. 

"Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost u prošlom sazivu formirala je istražnu komisiju koja je ispitivala deset javnih nabavki u Ministarstvu, a i ove koje su pomenute u medijima bile su nedavno predmet rasprave", navela je ona. 

Pendešova je istakla da je radila sve u skladu sa zakonom i nadležnostima i kao zamjenik ministra za upravljanje resursima i kao zamjenik ministra za politiku i planove. 

Podžić je poručio da Tužilaštvo BiH treba da odradi svoj dio posla, te da ne treba prejudicirati, već pustiti da pravosuđe radi bez pritiska javnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije