BiH

Alumini bez osnova blokirana 33 miliona

Alumini bez osnova blokirana 33 miliona
Alumini bez osnova blokirana 33 miliona

BANJALUKA - Sudija Osnovnog suda u Zvorniku Jelena Todorović samovoljno je blokirala 33 miliona KM zvorničke kompanije "Alumina" u korist firme "Pavgord" i dovela je na ivicu kolapsa, jer se prema njenom rješenju blokada odnosila na 155 miliona iako je "Pavgord" preuzeo potraživanja teška 122 miliona maraka.

Alumini bez osnova blokirana 33 miliona

Tvrdi to sagovornik "Glasa Srpske" iz pravosuđa navodeći da je "Alumina" protiv Todorovićeve podnijela krivičnu prijavu zbog nesavjesnog rada u službi, neizvršenja sudske odluke i povrede zakona.

- U ovom slučaju je u pitanju ogroman ekonomski interes. Ako bi Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH suspendovala Todorovićevu, to bi značilo i kraj nezakonite blokade računa "Alumine", koja u suprotnom može opet biti aktivirana nakon roka od 60 dana od deblokade. Postoje, međutim, interesne grupe koje čine pojedine sudije, tužioci i političari i koje lobiraju i vrše pritisak na članove disciplinskih organa VSTS-a s ciljem abolicije Todorovićeve od odgovornosti. Time bi bilo nastavljeno ugrožavanje "Alumine" i dodatno jačanje pozicije "Pavgorda", koji nema nikakvog osnova za naplatu potraživanja - rekao je naš sagovornik.

U "Alumini" ističu da je blokadi njihovog računa, zbog koje je fabrika bila na ivici obustavljanja proizvodnje, prethodio niz nezakonitih odluka Todorovićeve.

- Ona je prvo odbila da postupi na osnovu privremene mjere kojom se zabranjuje "Pavgordu" izvršenje protiv "Alumine", a zatim je zanemarila postojanje pravnosnažne odluke Okružnog privrednog suda u Bijeljini kojom se zabranjuje "Pavgordu" da učestvuje u izvršnom postupku protiv "Alumine". Ignorisala je i činjenicu da je isti sud zabranio da na osnovu spornog potraživanja bude izvršena blokada računa - kažu u "Alumini".

Predsjednica zvorničkog Osnovnog suda Slavica Tadić uputila je VSTS-u dopis u vezi sa ugrožavanjem nezavisnosti pravosuđa, a Stalna komisija VSTS-a za sudsku i tužilačku etiku, nezavisnost i nespojivost treba da ga razmotri i svoje mišljenje dostavi VSTS-u.

- Bilo je planirano da VSTS to mišljenje razmotri na sjednici održanoj u četvrtak, ali pošto se radi o bitnom pitanju, Stalna komisija će još da ga razmotri i donese konačan stav. Mišljenje komisije biće razmotreno na sljedećoj sjednici VSTS-a - kažu u VSTS-u.

Odgovori na pitanja koja smo u pisanoj formi proslijedili Todorovićevoj, Tadićevoj i portparolu zvorničkog Osnovnog suda Čedi Joviću nisu stigli.

Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila blokirao račun "Alumine" na zahtjev fočanske firme "Pavgord", a deblokirao ga je 26. aprila na 60 dana. Zahtjev za blokadu bio je način da se namiri potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala na osnovu kredita datih od 2003. do 2011. godine povezanim litvanskim preduzećima koja su kao i "Alumina" poslovala u sastavu Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika u kojoj je pokrenut stečaj. Okružni privredni sud u Bijeljini, prije deblokade računa "Alumine" je odbio tužbeni zahtjev Ukio banke kojim je od "Birča" tražila milionska potraživanja koja je kasnije otkupio "Pavgord".

Predsjednik RS Milorad Dodik ranije je izjavio da bi VSTS trebalo da preispita postupke i zakonitost postupanja sudija u Zvorniku i da posegne za suspenzijama dok ne bude utvrđena istina o rješenju koje je prouzrokovalo blokadu računa u "Alumini" od čijeg rada direktno i indirektno živi 20.000 ljudi.

Izuzeće

Slavica Tadić nije izuzela Jelenu Todorović iz procesa iako protiv nje u istom izvršnom predmetu postoji krivična prijava.

- Todorovićeva je već jednom bila suspendovana zbog nesavjesnog rada u službi - kazao je naš sagovornik.

(glassrpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije