BiH

Ambasada BiH u Delhiju efikasna i produktivna

Ambasada BiH u Delhiju efikasna i produktivna
Ambasada BiH u Delhiju efikasna i produktivna

NJU DELHI - Očekujem da se hitno istraže navodi iz anonimnog pisma.

U "Nezavisnim novinama" je 6. aprila objavljen tekst (Ambasadora BiH u Indiji optužuju da im je ukrao pare za vize) baziran na anonimnom pismu dostavljenom Ministarstvu vanjskih poslova BiH od strane, navodno, grupe mladića iz Bangladeša. Anonimno pismo je, dakle, pod misterioznim okolnostima dospjelo u "Nezavisne novine". U anonimnom pismu me optužuju za teške zloupotrebe i kriminalne radnje u vezi sa "davanjem viza aplikantima iz Bangladeša". Vijest koju su objavile "Nezavisne novine" prenijeli su drugi mediji u BiH i u regionu.

Navodi iz anonimnog pisma su izmišljeni, neosnovani, netačni, dakle nemaju veze s istinom. Ambasada BiH krajnje revnosno i odgovorno pristupa poslovima izdavanja viza i u ovom pogledu nemamo teškoća.

Kao ambasador nastojim ovu oblast rada Ambasade, kao i sve druge, učiniti krajnje profesionalnom i odgovornom, što znači omogućiti aplikantima, koji ispunjavaju zakonske uslove, da posjete BiH, ali, sa druge strane, spriječiti svaku zloupotrebu.

Naravno, ne želim da vjerujem da je "curenje" tzv. anonimnog pisma iz MVP i njegovo objavljivanje u "Nezavisnim novinama" sračunato da se diskreditiram kao osoba, diplomata i ambasador. Ne želim ni da pomislim da je ovo scenario nekih "struktura u MVP-u i njihovih vanjskih saradnika" da se ukalja moja ličnost.

Ali, očekujem, (zatražio sam to u pismu ministru) da se hitno istraže navodi iz anonimnog pisma, kao i okolnosti pod kojima je anonimno pismo dospjelo konzumentu, te da se javnost informira.

Mislim da je poznato da je Ambasada BiH u Delhiju efikasna, produktivna ambasada, koja je upravo zahvaljujući naporima koje lično ulažem, stekla zavidan renome u zemlji prijema i ovdašnjim diplomatskim krugovima. Niski udarci, poput navedenog teksta, me neće spriječiti da nastavim s naporima promocije države BiH na ovim prostorima, te kreiranju i realizaciji različitih projekata u tom pogledu.

Dr Sabit Subašić, ambasador BiH u Indiji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije