BiH

Ambasadorski položaj - nagrada za najodanije

Ambasadorski položaj - nagrada za najodanije
Ambasadorski položaj - nagrada za najodanije

SARAJEVO - Stanje u bh. diplomatiji u protekle dvije decenije je veleizdaja države bez presedana, sa nesagledivim štetama, zbog kojih bi neko morao odgovarati!

Ovu, do sada jednu od najbrutalnijih ocjena stanja u vanjskim poslovima, koje je svakako konstanta, a ne odraz politike neke političke opcije ili četverogodišnjeg mandata, izrekao je Zekerijah Smajić, dugogodišnji novinar, direktor i osnivač multimedijalnog servisa Sens Multimedia News Network, s redakcijama u Sarajevu i Briselu.

Dakle, kolega koji polaže legitimno pravo na ocjene ovakve vrste, budući da je, kako i sam veli, prošao svijet "uzduž i poprijeko".

"Mogu ustvrditi da nisam nikada upoznao nijednu suverenu državu koja drži manje do svog imidža od BiH, i koja manje ulaže u svoje međunarodno predstavljanje. Od završetka rata do danas, bh. diplomatija je profilirana po socijalno-humanitarno-familijarnom principu, kojem nisu potrebne Bečke diplomatske konvencije, karijerna znanja, međunarodni ugled i kompetencija", ističe Smajić.

Naime, "Nezavisne" su u vikend broju objavile prvi nastavak priče o "sjaju i bijedi bh. diplomatije", u kojem smo iznijeli bolnu istinu da BiH danas u svijetu predstavljaju pripravnici, diplomatski početnici, miljenici lidera, peradari, upravnici kamenoloma, (bivši) desničari, čak i jezički analfabeti!

I Smajić konstatira da je bh. diplomatija "bila i ostala gotovinski ček države u privatnim rukama političko-etničkih vođa".

"Njome oni, kroz odluke Predsjedništva BiH, nagrađuju svaki svoje najodanije poslušnike. A za većinu od tih poslušnika, najmanje jedan trogodišnji mandat, diplomatske privilegije i stotinak hiljada eura uštede po jednom mandatu, nisu beznačajni mamci za vječitu odanost", kaže Smajić.

Zaključuje da je rezultat ovakve diplomatske politike "katastrofalno loš imidž naše zemlje, nerelevantnost na globalnoj sceni i potpuna nezanimljivost za privatne i strane investicije".

"Nezavisne" su u više navrata upozoravale na sve upečatljiviji trend u diplomatiji - instaliranje nekarijernih diplomata, političkih i stranačkih ljudi, kojima imenovanje na destinaciju dođe kao neka vrsta nagrade za odanost.

I treba jasno reći: Ovakvoj praksi zadnjih godina kumuje Predsjedništvo BiH, koje od sukoba Komšić - Lagumdžija, u vrijeme kada su ovi bili član Predsjedništva, odnosno ministar vanjskih poslova, ima isključivu nadležnost za predlaganje i postavljanje bh. diplomata.

Na to se osvrće i Igor Crnadak, aktuelni šef bh. diplomatije, koji navodi da MVP nema nikakvu ulogu u imenovanjima ambasadora i generalnih konzula. "MIP ulazi u sistem tek kada oni dobiju agreman od države domaćina. Iz poznatih razloga ne mogu i ne želim da komentarišem imenovanja, ali očigledno je da je danas kako je to bilo i od početka, dakle, i sada imamo ono što dolazi 'iz kuće', i politička imenovanja", navodi Crnadak.

Ipak, naglašava da je slična ili identična praksa i u većini drugih zemalja.

"Dakle, niti je dobar svaki ambasador koji dolazi 'iz kuće', niti loš svaki politički imenovan. Tu ne treba imati predrasude", zaključuje Crnadak.

Kako god, činjenica je da nas danas u svijetu predstavlja "impresivan" broj spornih kadrova, s kojima je međunarodna diplomacija, na našu veliku žalost, znala i zbijati šale, poput nadimka Brežnjev, koji je dugo krasio SDP-ovog ministra policije, a kasnije ambasadora Tomislava Limova…

Predstavnici BiH po DKP-ima (II dio)

- Libija, Ibrahim Efendić, diplomata koji Libiju "pokriva" iz Sarajeva

- Mađarska, Aleksandar Dragičević (SDS), jedan od karijernih diplomata

- Makedonija, Lepa Babić (PDP), nekadašnji portparol MVP BiH

- Malezija, Emir Hadžikadunić, diplomata koji je kolegama potpuno nepoznat

- Norveška, Emir Poljo, ambasador koji živi u dijaspori više od 30 godina

- Njemačka, Željko Janjetović (blizak i PDP-u i SNSD-u), četvrti mandat

- Pakistan, Nedim Makarević (SDA), blizak porodici Izetbegović

- Poljska, Duško Kovačević (kadar SNSD-a), ovo mu je drugi mandat

- Rumunija, Mile Vasić, ambasador kojem je ovo prva diplomatska služba

- Rusija, Mustafa Mujezinović, ranije bio u Londunu, ne poznaje jezike

- SAD, Haris Hrle (SDA), zet Bisere Turković, ambasador po puničinoj liniji

- S. Arabija, Senahid Bristrić, ambasador koji ima iskustva na Bliskom istoku

- Slovenija, zbog poznatih problema BiH je u ovoj državi još bez ambasadora

- Srbija, Lazar Mirkić (SDS), privatni "peradar" iz Semberije, prvo iskustvo

- Vatikan, Slavica Karačić (HDZ), odani partijski kadar bez posebnih referenci

- Španija, Darko Zelenika, povratnik u redove HDZ-a iz SDP-a

- Švajcarska, Anđelko Grahovac (SDS), poznat po ranijim desničarskim stavovima

- Švedska, Vesna Ćužić (HDZ), odani kadar bez diplomatskog iskustva

- Turska, Damir Džanko, karijerni diplomata iz sjedišta bh. diplomatije

- UAE, Zoran Miličević (SDS), bio upravnik kamenoloma na Lapišnici

- V. Britanija, Branko Nešković, "pliva" kod svih, najprije SNSD, a sada SDS

(nastaviće se…)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije