BiH

Analiza sjednice UN: Rusija će ukazati da rezolucija o Srebrenici podriva Dejton

Analiza sjednice UN: Rusija će ukazati da rezolucija o Srebrenici podriva Dejton
Foto: Tanjug/AP | Analiza sjednice UN: Rusija će ukazati da rezolucija o Srebrenici podriva Dejton

NJUJORK - Rusija će danas na sjednici Savjeta bezbjednosti UN posvećenoj BiH vjerovatno kritikovati promovisanje nacrta rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN kao podrivanje Ustava BiH i odredbi Dejtonskog sporazuma, navodi se u analizi predstojeće sjednice objavljenoj na sajtu UN.

Očekuje se da će Rusija pozvati na član Ustava BiH, prema kojem je tročlano Predsjedništvo BiH odgovorno za provođenje spoljne politike BiH, te naglasiti da Republika Srpska nije dala saglasnost na nacrt rezolucije o Srebrenici.

Rusija je zatražila sjednicu Savjeta bezbjednost nakon pisma koje je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović 25. aprila uputila Savjetu bezbjednosti UN, a u kojem ukazuje na zloupotrebe u sferi spoljne politike BiH, uključujući i promovisanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, prenosi Srna.

Cvijanovićeva u pismu navodi da se BiH suočava sa ključnim izazovima posljednjih godina koji prijete da ugroze njenu funkcionalnost i dugoročnu održivost", navodi se u analizi objavljenoj na sajtu UN.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja upozorio je ranije da bi rezolucija o Srebrebnici mogla da destabilizuje BiH i da je Rusija nikada neće podržati.

Nebenzja je ukazao da je nacrt teksta rezolucije nespojiv sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer jedan od entiteta koji čine državu BiH nikada za to nije dao saglasnost.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zvanično je zatražila obraćanje u Savjetu bezbjednosti UN putem video-linka.

Prema saznanjima Srne, Amerikanci su uputili zahtjev Savjetu bezbjednosti UN da se na sjednici obrati i Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

Očekuje se da će članovi Savjeta bezbjednosti UN izraziti različite stavove o situaciji u BiH.

"Duboke podjele u vezi sa evroatlantskim integracijama BiH i mogućim pristupanjem NATO-u, posebno između Rusije s jedne strane i Sjedinjenih Država i članica EU sa druge strane, određuju dinamiku Savjeta u vezi sa BiH", navodi se u analizi.

Na sjednici će, kako je objavljeno na sajtu UN, učestvovati i pomoćnik generalnog sekretara Savjeta bezbjednosti za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Jenča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije