BiH

Artmanova napala Bilta: Ne zaslužujete da budete u Sarajevu

Artmanova napala Bilta: Ne zaslužujete da budete u Sarajevu
Artmanova napala Bilta: Ne zaslužujete da budete u Sarajevu

SARAJEVO - Bivša portparolka Haškog tužilaštva Florens Artman danas je javno, pred građanima Sarajeva, švedskom ministru spoljnh poslova Karlu Biltu rekla da ne zaslužuje da danas, na 20. godišnjicu početka opsade, bude u prijestonici BiH.

"Zašto ste danas došli? Kada ste mogli nešto da učinite, tada ste govorili da je Milošević dobar momak. To piše i u transkriptima. Zašto ste uopšte došli na obilježavanje početka opsade Sarajeva? Vi ste mogli spriječiti da u Sarajevu i BiH ne bude ovoliko žrtava", rekla ja Artmanova švedskom ministru koji je okrenuo leđa i ignorisao je.

Njenom pitanju Biltu pridružio se i britanski novinar Ed Vulijami.

"On svojom politikom, kao predstavnik svoje države i Evropske unije, nije uradio ništa da se skrate muke i Sarajeva i cijele BiH. Ja sam slobodna građanka Evrope, ja imam pravo da mu to kažem i on ima pravo da nastavi da bude tu", dodala je bivša portparolka Haškoga tužilaštva.

Novinar Vulijami je kazao da "svi znaju da je trogodišnje krvoproliće tolerisala diplomatska zajednica" i dodao da Biltu nije mjesto ovdje "osim ako se nije došao izviniti iz dubine srca ljudima u Bosni i duhovima žrtava".

Karl Bilt je bio učesnik pregovora o okončanju rata u BIH, u svojstvu specijalnog izaslanika Evropske unije za bivšu Jugoslaviju. Na suđenju u Hagu je govorio u korist bivše predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić, koja je osuđena za ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije