BiH

Banjaluka-Gradiška: Za dio autoputa 90.531.734,89 evra

Banjaluka-Gradiška: Za dio autoputa 90.531.734,89 evra
Banjaluka-Gradiška: Za dio autoputa 90.531.734,89 evra

BANJALUKA - Druga dionica autoputa Banjaluka - Gradiška, ukupne dužine 26,5 kilometara, koja će u srijedu biti otvorena, koštala je 90.531.734,89 evra.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da je kilometar autoputa na ovoj dionici, od mahovljanske petlje do Gradiške, koštao u prosjeku 7,5 miliona KM, te da je izgradnja kompletnog autoputa, dužine 32 kilometra, koštala oko 320 miliona KM.

"Završetak te dionice kasni nešto više od godinu dana. Razlozi za to su problemi u vezi sa samim projektom i rješavanjem imovinskih odnosa, zatim odustajanje od posla italijanske firme "Vidoni", koja nije mogla da se uklopi u cijenu koju je izlicitirala na javnom tenderu", pojasnio je Čubrilović.

On je izrazio nadu da bi zajednička komisija BiH i Hrvatske do kraja godine mogla postići dogovor o izgradnji mosta na Savi i da bi radovi na toj poveznici, za koju postoji kompletan projekat, mogli početi na proljeće, te da nema razloga da to bude prolongirano.

Kada je u pitanju odvijanje saobraćaja na putu Banjaluka - Gradiška, Čubrilović je rekao da još nije završena mahovljanska petlja, te da će se na toj dionici ona zaobilaziti, ali da bi u maju naredne godine i ona trebalo da bude završena. Izgradnja mahovljanske petlje koštaće 21 milion evra i to će biti jedan od prvih izgrađenih objekata na dionici puta Banjaluka - Doboj, jer ona treba da ga poveže sa autoputem Banjaluka - Gradiška.

Govoreći o izvještaju JP "Autoputevi RS", Čubrilović je rekao da će se on naći na nekoj od sljedećih sjednica Narodne skupštine RS, te da se u njemu nalaze informacije o kompletnom projektu autoputeva i brzih puteva u RS.

Kilometar autoputa na ovoj dionici koštao u prosjeku 7,5 miliona KM, a izgradnja kompletnog autoputa dužine 32 kilometra koštala oko 320 miliona KM, kazao Čubrilović

"Podaci iz te informacije se nešto razlikuju od završnih podataka, zato što je izvještaj rađen prije otprilike mjesec dana", kazao je Čubrilović.

U informaciji "Autoputeva RS" navedeno je i da su u toku pregovori o izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj, te da će se vrlo brzo znati i način na koji će taj projekat biti finansiran.

"Pregovara se sa jednom kineskom kompanijom, njihovom bankom i osiguranjem. U isto vrijeme pregovaramo i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i ono što za RS bude najprihvatljivije za to će se i odlučiti. Sve zavisi od cijene kapitala koja uspije da bude postignuta kroz razgovore", naglasio je Čubrilović.

U informaciji se spominje i koridor 5c, koji većim dijelom prolazi kroz FBiH. Navedeno je da su tri opštine kroz koje prolazi ovaj autoput, odnosno Doboj, Modriča i Vukosavlje provele zakonsku proceduru i usvojile regulacione planove čime su stvoreni uslovi za eksproprijaciju i kvalitetnu pripremu za izgradnju autoputa.

"Za veći dio dionice autoputa kroz RS je dobijena urbanistička saglasnost", navedeno je u informaciji i dodaje da je ukupna dužina tog autoputa kroz RS 46,8 kilometara, a kroz FBiH 290 kilometra.

Takođe je navedeno da je jedan od prioriteta izgradnja brzog puta na relaciji Istočno Sarajevo - Pale - Rogatica - Višegrad - Vardište - granica sa Republikom Srbijom. Za sljedeću godinu je predviđena izgradnja studije izvodljivosti sa generalnim projektom, koja će biti osnova za izradu ostale projektne dokumentacije i realizaciju.

Otvaraju Tadić i Dodik

Drugu dionicu autoputa Banjaluka - Gradiška, odnosno dio od mahovljanske petlje do Gradiške, otvoriće Boris Tadić, predsjednik Srbije, i Milorad Dodik, predsjednik RS. Dolazak Tadića u Banjaluku juče je potvrdio Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, rekavši da su na izgradnji te dionice bili angažovani najkvalitetniji kadrovi, te da su korištene najsavremenije tehnologije i recepture za proizvodnju asfalta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije