BiH

"Beretke" se pravdaju: Nije paravojni skup, već druženje

"Beretke" se pravdaju: Nije paravojni skup, već druženje
"Beretke" se pravdaju: Nije paravojni skup, već druženje

SARAJEVO - Dan nakon što su iz Udruženja "Zelene beretke" najavili kako će organizovati veliku vojnu vježbu "Sloboda za sve", a od Oružanih snaga (OS) BiH tražiti bojevu municiju i najnovije naoružanje, juče su, svjesni medijske pažnje koju su privukli, pokušali da "spuste loptu".

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih", u OS BiH nije stigao nikakav zahtjev iz ovog udruženja, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

"Sredstva i oprema Oružanih snaga BiH bivaju ustupljeni samo u izuzetnim slučajevima i to ovlaštenim institucijama i agencijama za sprovođenje zakona ili u svrhu podrške određenim projektima i sadržajima od značaja za kulturu i tradiciju naroda u BiH", rečeno je u ovom ministarstvu.

Kako je na Facebook stranici koja okuplja simpatizere "Zelenih beretki" juče napisao Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja, već duže vrijeme je u planu skup veterana i druženje koje nije nikakav paravojni skup.

"Mi kao udruženje u svome statutu imamo pravo njegovati tradiciju naše borbe. S obzirom na to da smo od naših članova imali zahtjeve da se upoznamo na tom skupu i s novim ustrojstvom Oružanih snaga, kao i raspolaganjem najnovijim naoružanjem, mi smo zatražili da taj skup veterana zajedno organiziramo s njima i uz potpunu suradnju i njihovu kontrolu", navodi Švrakić, dodajući kako niko ovoga ne treba da se plaši.

Poručuje kako je mnogo rasprava i strahova sa sve tri strane, jer, kako tvrdi, Udruženje jedino može okupiti i okuplja veliki broj istinskih bosanskohercegovačkih patriota svih nacionalnosti.

"Naša vojna vježba biće u što kraćem roku održana u nadi da će naše Oružane snage naći razumijevanja da zajedno s istinskim patriotama naprave nešto što je za dobrobit i budućnost BiH", zaključuje Švrakić.

Međutim, iako tvrdi kako skup ne treba da plaši nikoga, komentari na Facebooku ostavljeni ispod poziva za vježbu govore drugačije.

"Treba pokazati Dodiku, njegovim četnicima, licemjernoj Evropi i cijelom svijetu da ima snage u bosanskom narodu da brani i odbrani domovinu u slučaju potrebe. Možda bi trebalo pozvati i ostala udruženja da se pridruže i da se izvrši smotra jedinica. Pozdrav domovini", napisao je Jusuf Ćatal.

Aida Vrućak upitala je da li skupu mogu prisustvovati i oni koji su rođeni devedesetih godina.

"Pa i za nas je bitno da vježbamo jer možemo puno doprinijeti odbrani RBiH u slučaju rata. Da li se ikako možemo prijaviti", stoji u komentaru.

Haris Jež poželio je da se ruke pozlate onom ko se ovog sjetio.

"Na svaku njihovu vježbu, treba naš adekvatan odgovor. Kada ovi naši jadni političari nisu ni za šta, treba i četnicima i njima pokazati da će samo zube polomiti ako nešto pokušaju", poručio je on.

Juče smo o ovim aktivnostima i skupu pokušali dobiti stav i mišljenje federalnog MUP-a, ali na naša pitanja niko nije odgovorio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije