BiH

Bevanda: Tihić ostavio trag u izgradnji pravednijeg društva

Bevanda: Tihić ostavio trag u izgradnji pravednijeg društva
Bevanda: Tihić ostavio trag u izgradnji pravednijeg društva

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda uputio je danas telegram saučešća rukovodstvu i članstvu Stranke demokratske akcije (SDA) povodom smrti predsjednika SDA Sujmana Tihića.

''Osjećam jaku bol zbog smrti velikog čovjeka i dragog prijatelja. Bio je osoba izuzetne političke erudicije i potpuno privržen očuvanju BiH i njenog međunarodnog integriteta. Nedostajaće nam njegov mir, principijelnost i hrabrost u donošenju važnih odluka. Ostavio je duboki trag u izgradnji boljeg i pravednijeg društva i njegovim odlaskom mnogo je izgubila cijela Bosna i Hercegovina'', kaže se u telegramu saučešća.

''Duboko potresen vijesti o smrti Sulejmana Tihića, izražavam najiskreniju sućut njegovoj obitelji, prijateljima i stranačkim kolegama. Bosna i Hercegovina je izgubila velikog čovjeka i mirotvorca koji je radio u teškim povjesnim vremenima na uspostavi demokracije i pomirenja u BiH, kao i cijeloj regiji'' istaknuo je danas u telegramu saučešća predsjednika Federacije BiH Živka Budimira.

On je ocijenio da Sulejman Tihić ostavlja iza sebe ogroman doprinos u političkom i društvenom životu BiH. Naveo je da će njegova tolerantnost i ustrajnost u postizanju dogovora u uvjetima kada je to bilo gotovo nemoguće, biti trajno urezana u temeljima stvaranja i razvoja demokratske i slobodne BiH.

''Sulejmana Tihića imao sam sreću upoznati i kao čovjeka i kao političara. Naši razgovori nisu bili ograničeni samo na politička dešavanja u ovim turobnim okolnostima i nisu bili razgovori dvojice političara koji se nadmeću na političkoj sceni BiH, već dvojice ljudi koji pokušavaju razumjeti osjećaje i potrebe drugih te učiniti nešto za dobrobit zajednice. Sulejmana Tihića pamtiti ću prije svega kao čovjeka, a potom kao političara'', istaknuo je Budimir.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Denis Bećirović, takođe je uputio telegram saučešća.

''S tugom sam primio vijest o smrti našeg kolege Sulejmana Tihića i izražavam najiskrenije saučešće njegovoj porodici, rodbini i prijateljima. Gospodin Sulejman Tihić bio je političar kompromisa i pomirenja i iznad svega human čovjek, u šta sam se, radeći s njim tokom proteklih godina u rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH, mnogo puta uvjerio. Neka je vječni rahmet njegovoj'', navodi se u telegramu saučešća Bećirovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije