BiH

Bezvizni režim nije ugrožen, lažni azilanti predstavljaju se kao građani BiH

Bezvizni režim nije ugrožen, lažni azilanti predstavljaju se kao građani BiH
Bezvizni režim nije ugrožen, lažni azilanti predstavljaju se kao građani BiH

SARAJEVO - Bezvizni režim za građane BiH ničim nije ugrožen, a problem sa lažnim azilantima iz Srbije i Makedonije, koji se predstavljaju kao građani BiH, riješićemo naredne sedmice u Briselu, izjavio je Srni šef Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima i sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH Bakir Dautbašić.

On je naveo da se u posljednja četiri mjeseca broj lažnih azilanata u Belgiji popeo na 180, te da će sve biti učinjeno da oni, uz određenu pomoć, što prije budu vraćeni.

"U maju smo zvanično obavijestili EU o ovoj pojavi, jer smo imali informaciju  naših policijskih i bezbjednosnih agencija da će se određen broj državljana Srbije i Makedonije u budućnosti deklarisati kao građani BiH, što se sada dešava. Mi ćemo to da ponovimo jer ne možemo prihvatiti odgovornost ako se neko predstavlja kao naš građanin", rekao je Dautbašić.

Dautbašić je objasnio da je Ministarstvo bezbjednosti BiH dobilo upozorenje iz Brisela "da se nešto dešava, odnosno da raste broj azilanata u Belgiji", demantujući spekulaciju o mogućnosti ukidanja bezviznog režima za BiH.

"Mi smo odmah u ponedeljak provjerili da li je to istina, jer znamo da se državljani Srbije i Makedonije deklarišu kao naši građani, pa kad smo u našoj ambasadi ustanovili da jeste, odmah smo reagovali. Granična policija radi svoj posao i očekujemo da će se već naredne sedmice taj trend smanjiti", rekao je Dautbašić.

On je istakao da će učiniti sve da se broj lažnih azilanata koji su državljani BiH ne povećava, kako bi izbjegli situaciju da se govori o ugroženosti bezviznog režima za građane BiH.

"Smatram da ćemo ovaj problem lako riješiti jer u utorak i srijedu imamo sastanke sa zvaničnicima belgijskih vlasti i Evropske komisije, koje ćemo informisati o našim aktivnostima", rekao je Dautbašić.

Evropska komisija razmatra mogućnost da potpuno ukine liberalizaciju viznog režima za građane BiH zbog mnogostruko uvećanog broja njenih azilanata u zemlje članice EU.

Današnji "Dnevni avaz" piše da je ovo upozorenje vlastima BiH nedavno putem Misije u Briselu poslato sa sastanka ministarskog foruma unutrašnjih poslova i pravosuđa "EU - zapadni Balkan".

Vezana vijest:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije