BiH

Bh. građani sigurni, putovanje nesigurno

Bh. građani sigurni, putovanje nesigurno
Bh. građani sigurni, putovanje nesigurno

TUNIS, BANJALUKA - Svi bh. građani koji se nalaze u Tunisu su živi, zdravi i bezbjedni, potvrđeno je juče "Nezavisnim" u Ambasadi BiH u Libiji, koja nerezidentno pokriva i Tunis.

Bezbjednosna situacija u Tunisu se naglo pogoršala u protekla dva dana, a uzrok su demonstracije širom zemlje u kojima je od sredine decembra prošle godine poginulo oko 50 ljudi, a mnogi tvrde da je policija upotrijebila prekomjernu silu protiv demonstranata. Vojska je u srijedu naveče rasporedila oklopna vozila oko grada Tunisa, a Vlada je uvela policijski čas u neograničenom trajanju u pokušaju da uguši proteste zbog nezaposlenosti i političkih represija.

Ferhat Šeta, ambasador BiH u Libiji, je kazao da se bezbjednosna situacija juče pogoršala i da su se nemiri proširili na cijelu zemlju, ali da su tamošnje vlasti obećale da će situaciju vrlo brzo staviti pod kontrolu. Prema njegovim riječima, u Tunisu trenutno boravi svega nekoliko bh. državljana i to ženskih osoba koje su udate za Tunišane, te da Ambasada ima informacije da su sve žive i zdrave.

"U Tunisu boravi i jedna građanka BiH koja je predstavnica jedne bh. firme u toj zemlji i u Libiji i ona je dobro i zdravo. Preko turističkih agencija i preko našeg ministarstva smo saznali da nema turista koji trenutno borave u Tunisu", kazao je Šeta, naglašavajući da su u stalnom kontaktu sa konzularnim predstavništvom BiH u toj zemlji, kao i sa Ministarstvom inostranih poslova BiH.

Šeta je istakao da je preporuka Ambasade da građani ne putuju u Tunis dok se situacija ne smiri, te da će bh. diplomatska misija redovno obavještavati javnost o događajima u ovoj  zemlji.

Kada je riječ o turistima iz BiH, u turističkim agencijama su nam potvrdili da trenutno za ovu destinaciju nije bilo interesovanja, te da nema bh. turista koji su otputovali u tu afričku zemlju.

"Svi letovi za Tunis trenutno saobraćaju samo iz Beograda i Zagreba, tako da iz BiH sigurno niko nije tamo poletio. Sezona kada se otvaraju letovi za Tunis počinje u junu, tako da oni turisti koji žele putovati prije toga moraju ići preko zagrebačkog i beogradskog aerodroma", rečeno nam je u turističkim agencijama u Sarajevu i Banjaluci.

Socijalni nemiri potresaju Tunis već mjesec dana otkako su počeli protesti protiv korupcije i visoke nezaposlenosti sa zahtjevima predsjedniku Benu Aliju da odstupi nakon više od dvije decenije vladavine. Nezadovoljstvo građana eskaliralo je 17. decembra nakon što se fakultetski obrazovani piljar, 26-godišnji Mohamed Bouazizi, kojem je policija oduzela robu, zapalio na ulici u Sidi Bouzidu. Talas nezadovoljstva ubrzo se proširio na ostatak zemlje te u srijedu stigao do "srca" nekada mirne prijestonice Tunisa.

Hrvati se vraćaju, Srbijanci uživaju

Dio hrvatskih turista koji borave u Tunisu u Zagreb će se, umjesto u nedjelju, vratiti sutra. Inače, 53 turista iz Hrvatske, koji su se nalazili u pustinji, juče su prebačeni na sjever zemlje. I dok hrvatske agencije vraćaju turiste, srbijanski vodiči nisu se obratili svom predstavništvu u Tunisu za pomoć. Oni, naime, uživaju u mjestima gdje nema protesta i nereda, te njihova sigurnost nije ugrožena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije